10 najlepših i najuređenijih plaža u Srbiji

Srbija nema more, ali zato poseduje veliki broj uređenih plaža na rekama i jezerima.

Sezona kupanja na većini plaža je počela i zato vam donosimo pregled najposećenijih plaža u Srbiji, koje su mahom na Dunavu i Savi.

Ada Ciganlija – Beograd

ada ciganlija plaza beograd
Plaža Savskog jezera na Adi Ciganliji je najvećim delom šljunkovita i u čitavoj dužini ima više od 10 kilometara. Savsko jezero Ade Ciganlije, u toku najvrelijih dana poseti više od pola miliona kupača. Pored uređenog priobalja, na Adi se nalazi i niz drugih zabavnih sadržaja – sportski tereni, bandži, „avantura park“, ribnjak za pecanje…

Štrand – Novi Sad

štrand  novi sad plaza beach
Štrand je reč nemačkog porekla i u prevodu na srpski znači plaža. Ne baš kreativan naziv! S druge strane,  ovo prelepo kupalište, je najposećenije  na čitavom toku Dunava u Srbiji, na kom desetine hiljada Novosađana pronalazi spas u toku vrelih letnjih dana.

Lido – Zemun

Lido - Zemun
Lido je zemunska plaža koja se nalazi na Velikom ratnom ostrvu, prekoputa Zemunskog keja. Lido se od ostalih plaža razlikuje po tome što se do nje stiže jedino vodenim putem ili preko pontonskog mosta u toku sezone.

Bela stena – Pančevo

Bela Stena Pancevo
Bela Stena je peščana plaža koja se nalazi na adi Forkontumac uzvodno od ušća reke Tamiš, na teritoriji grada Pančeva, a oko 10 km je udaljena od centra Beograda. Na plaži se nalazi i malo vikend naselje. Do nje se stiže brodićem iz Pančeva i iz Višnjice. Peščana plaža je duga stotinak metara i nalazi se na špicu ostrva koji gleda prema Beogradu.

Peskara – Zrenjanin

Peskara-Zrenjanin
Peskara je plaža koja se nalazi na najvećem od ukupno tri jezera u Zrenjaninu, koja su nastala uslet eksploatacije peska.

Brioni – Sremska Mitrovica

Brioni - Sremska Mitrovica
Savska plaža za koju poznavaoci prilika kažu da je jedna od najlepših još iz vremena bivše Jugoslavije. Brioni su oduvek bili mesto dobrog provoda, a posetioci dolazeiz svih delova Srema.

Šotrina plaža – Banja Koviljača

Šotrina plaža
Na desnoj obali reke Drine, u sedištu gučevskog raseda, između planine Gučevo (Republika Srbija) i Majevice (Republika Srpska), u Banji Koviljači, nalazi se SRK “Sunčana Reka”.
U blizini ovog kompleksa nalazi se jedna od najlepših šljunkovitih plaža u Srbiji. Naziv „Šotrina plaža“ dobila je u čast slavnoh reditelja Zdravka Šotre, koji je na ovom mestu snimao neke od kadrova svojih čuvenih serija – Greh njene majke, Nepobedivo  srce, Šešir profesora Koste Vujića.

Tikvara – Bačka Palanka

Tikvara - plaza
Tikvara je najveća bačkopalanačka plaža. Nalazi se na izuzetno atraktivnom mestu, sa severne strane se nalazi jezero “Tikvara” a sa južne reka Dunav. Zbog svoje veličine a i položaja ona je najposećenija u letnjim mesecima. Spojena je sa kopnom malim mostićem tako da je ustvari pretvorena u rečno ostrvo.

Palićke plaže – Palićko jezero

3947234458_8448e9704e_z
Na Palićkom jezeru postoje tri prelepo uređene plaže. To su:  muški štrand – travnata plaža, ženski štrand i peščana plaža.

Tropski bar – Borsko jezero

glavna-plaza-borsko-jezero-boriokolina
Veoma posećena plaža u čijoj blizini se nalazi hotel “Jezero”. Iz godine u godinu privlači sve veći broj kupača.

Foto: zanimljivasrbija.com, putovanja.info, flickr.com, wikipedia.com, boriokolina.wordpress.com

 

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...