5 stvari koje ne smete zaobići u Antaliji

Antalijska regiija je najposećenija i najrazvijenije turistička regija u Turskoj. Od oko 40 miliona turista koji u proseku svake godine posete Tursku, 35 % njih svoj odmor provede u Antalijskoj regiji.

Ova regija ima preko 500 hotela sa 4* i 5*, odnos cene i kvaliteta je na vrlo visokom nivou. Svake godine se rade novi putevi, hotelska infrastruktura, akva parkovi, te su ulaganja konstantna, a nivo hedonizma dostiže sve više granice. Pored nezaobilanog užavanja na Sredozemnom moru, preporučujemo obeveznih 5 stvari koje treba videti u Antaliji:

1. KALEIČI-stari deo grada. Posebnu pažnju privlače Hadrijanova trijumfalna kapija iz 130. godine, koja je izgrađena u čast imperatora prilikom njegovog dolaska u grad. U staroj četvrti možete videti Ksik minaret-odlomljeni minaret koji je simbol Antalije, kao i Aladinovu džamiju.

Kaleiči noću

Kaleiči noću

Hadrijanova kapija iz 130.g.n.e.

Hadrijanova kapija iz 130.g.n.e.

2. ANTALIJSKI MUZEJ– ovaj arheološki muzej je jedan od najznačajnih u čitavoj Turskoj. U svojoj kolekciji ima 25.000-30.000 eksponata, ovo je prvi muzej u zemlji koji ima odeljak za decu. Ovde se može videti veliki deo eksponata-od Hadrijanove statue do kostiju sv.Nikole, sveca koga Srbi najviše slave.

Antalya-Museum-76003

3. FESTIVAL PESKA-ovaj festival se održava od 2006. godine na plaži Lara gde se utroši u proseku oko 10.000 tona peska za prvaljene raznih skulptura-piramide, Sfinge, Zevsa.

Festival peska na plaži Lara

Festival peska na plaži Lara

Festival peska na plaži Lara

Festival peska na plaži Lara

4. CEĐENA POMORANDŽA-se može kupiti na svakom ćošku. Košta 3-5lira, oko 1 eura i sok vam cede od pomorandži koje autohtono uspevaju u ovoj regiji. Imaju specijalnu cediljku koja funkcioniše pomoću ručnog mehanizma.

turkeyfruit

5. DUDEN VODOPADI-su vodopadi koji su nastali od reke Duden, glavne reke u južnoj Anadoliji.Niži deo vodopada se odvaja od kamene formacije i uliva se direktno u Sredozemno more. Vodopad je visine 40 m i iza njega se nalazi pećina.

Duden vodopadi

Duden vodopadi

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...