Andrićgrad – nova turistička destinacija

Andrićgrad je turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks smešten na poluostrvu između rieka Drine i Rzava, na nekih 300 metara od višegradske ćuprije.

Andrićgrad je nastao kao ideja prof. Kusturice o kamenom srednjovekovnom gradu inspirisanog delima i likovima nobelovca Ive Andrića. To je ustvari vizija kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi.

U arhitektonskom pogledu sam grad je mešavina različitih epoha i stilova koji su se smenjivali kroz istoriju ovog područija: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam. Tokom šetnje kroz glavnu ulicu-korzo posetioci će moći da se vrate u prošlost: „ona praktično spaja dva perioda – fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom.
1-23

– Na ulazu se karavan saraj susreće sa bizantskim dvorom, a u nastavku će biti ono što je mogla da izgradi Austrija, a nije, kao što i otomanska imperija nije izgradila ono što je trebala da izgradi. Na kraju, prema glavnom trgu, koji je neka vrsta klasicizma, koji je trebao nastati za vreme kraljevine između dva svetska rata, razvijaće se ulica sa delovima renesanse, koje je mogla napraviti Austrija“ kaže Emir Kusturica
33
Sama ideja javno je objavljena krajem 2010. godine, a već u aprilu 2011. formiran je Andrićgrad d.o.o. kao preduzeće bazirano na javno-privatnom partnerstvu sa zadatkom izgradnje, a kasnije i upravljanje kompleksom. Predviđeni troškovi izgradnje Andrićgrada su između oko 30 miliona KM (15 miliona evra).
andric-grad-kamengrad-u-visegradu-6_5202bff5d816bd51181483188c5eeb0f
Sama gradnja započeta je svečanom ceremonijom 28.6.2012. uz zvuke opere Karmina Burano, u izvođenju Beogradske filharmonije.
Planirani sadržaji u Andrićgradu
andric-grad-kamengrad-u-visegradu-6_5202bff5d816bd51181483188c5eeb0f

Objekti kulture:
– Renesansno pozorište sa 350 mjesta
– Modifikovana replika srednjovjekovnog manastira Dečani
– Multipleks sa 3 bioskopske dvorane
– Galerije
Obrazovni i naučni objekti:
– Institut Ive Andrića sa centrom za slavistiku
– Akademija lijepih umjetnosti

Izvor: Turistička organizacija Višegrada

 

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...