Avala – Čuvar Beograda

Ova beogradska planina se istegla malo preko granice (511m), kada brda postaju planine. Obrasla je listopadnom i četinarskom šumom, pa predstavlja raj za čađava gradska pluća.

Njeno ime potiče od arapske reči “havala”, što znači vidikovac.Avala, kupasta planina obavijena velom misterije i legendi. Danas omiljeno izletište Beograđana a nekada moćno uporište civilizacija koje su se smenjivale na ovom tlu, Avala je oduvek budila znatiželju ljudi koji su u njenom podnožju živeli, kao i brojnih istraživača.
3
Listopadna i borova park-šuma sa 8 izvora čiste planinske vode danas je zakonom zaštićeno prirodno bogatstvo Srbije i idealna destinacija za izlet ili piknik koja dočekuje ljubitelje rekreacije svakog vikenda, kao i sve one koji žele da provedu aktivan vikend.
avala-1024x387
U srednjem veku na vrhu Avale je bio srpski grad Žrnov, koji su 1442. godine izgradili Turci, kako bi mogli pratiti kretanje Mađara oko Beograda.Sa vrha ovog utvrđnog grada se pružao širok pogled na celu oblast do Dunava, što je veoma koristilo Turcima u dugotrajnom planiranju opsade Beograda, koji su konačno osvojili 1521. godine.
Ruševine grada Žrnova su nažalost uklonjene 1934. godine i tu je podignut Spomenik Neznanom junaku, poznatog vajara Ivana Meštrovića. Za potrebe građenja ovog spomenika 1934. godine dinamitom su razrušeni ostaci srednjevekovnog grada Žrnova, što i danas nailazi na oštru osudu među istoričarima.
Srbija se razlikuje od svih zemalja učesnica Prvog svetskog rata po tome što sve druge zemlje imaju spomenike Neznanom vojniku, a samo Srbija Neznanom junaku. U neposrednoj blizini vrha Avale je i Spomenik tridesettrojici sovjetskih ratnih veterana, koji su tu poginuli u avionskoj nesreći 19. oktobra 1964. godine, pri dolasku na proslavu dvadesetogodišnjice oslobodjenja Boegrada. Medju poginulima je bio i Maršal Birjuzov.
Avala_025
Beograd Avala
images (2)
Zrnov
Avalom je dominirao TV toranj, koji je zajedno sa pobednikom glavni simbol Beograda. Visok 195 metara, podignut 1965. godine, a srušen 1999. u NATO bombardovanju, bio je najviša građevina na Balkanu kao i najveća građevina na svetu koja nije ležala na temeljima nego je bila postavljena na tripod.
Na istom mestu, najsavremenijom tehnikom gradnje, krajem oktobra 2009. sagrađena je nova, izgledom istovetna građevina. Danas sa vidikovca velelepnog tornja možete osmatrati Beograd i zelenu Srbiju.
toranj-na-avali-znamenitosti-beograda-stan-na-dan-beograd
Na Avali se nalaze dva planinarska doma: Mitrovićev Dom i Čarapićev Brest, kao i Hotel Avala u kojima možete da ručate ili prenoćite. Oni koji preferiraju ručak u prirodi u sopstvenoj režiji, mogu pripremati roštilj na obeleženim mestima koja su za to predviđena.
Desetak kilometara obeleženih planinarskih staza i nekoliko kilometara asfaltnih puteva idealni su za šetnju i rekreaciju.
Na Avali su se do sada održavala takmičenja u orijentiringu, veranju (climbing), planinskom biciklizmu (Mountain bike) kao i pojedine etape brdskog relija.
maxresdefault (1)
U podnožju Avale   u naselju Kumodraž,posetite rodnu kuću vojvode Stepe Stepanovića, poznatog srpskog vojskovođe iz Prvog svetskog rata.Tu možete pogledati stalnu postavkuVojnog muzeja koja uključuje eksponate iz Prvog svetskog rata, kao i lične predmete vojvode Stepe.
Ne treba zaobići ni dva spomenika posvećena Karađorđevom vojvodi Vasi Čarapiću, jedan u bronzi, drugi u drvetu sa prizorima iz Prvog srpskog ustanka, koji se nalaze u blizini Planinarskog doma Čarapićev brest.
Još jedan istorijski spomenik nalazi se u podnožju Avale, u selu Jajinci. Spomen-park Jajinci posvećen je 80.000 zatočenika Banjičkog logora koje su Nemci streljali tokom Drugog svetskog rata.
U naselju Ripanj nalazi se Crkva Sv. Trojice, podignuta 1820. godine kao zadužbina kneza Miloša Obrenovića. Crkva je podignuta na mestu sa kojeg je Karađorđe 1804. god. pokrenuo oslobađanje Beograda od Turaka.
Našu Avalu preporučujemo za izlet svim ljubiteljima prirode. Posebno je pogodna za stanovnike Beograda i okoline, jer im je na domak ruke. Osim automobilom, možete doći i gradskim prevozom: 401, 402, 403, 404, 405 i 406 (sa Banjice) do samog podnožja Avale.
30924119
83021351
stepa1

 

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...