KRČEDIN: Gde su i Kelti pili pivo

Krčedin je mesto nalazi ispod južnih obronaka istočnog dela Fruške gore. Na teritoriji današnjeg krčedinskog atara Vis postojala je Keltska prestonica.

Kelti su na ovom području kovali srebrni novac, poznatiji kao krčedin I i krčedin II. Smatra se da je I sam naziv sela keltskog porekla, sa značenjem utvrđeni grad. Do danas je na atarima sela pronadjeno dosta predmeta koja svedoče iz ovih i kasnijih vremena. Međutim, postoji mišljenje da neki vrednosni predmeti nisu još uvek pronađeni. Zainteresovani?

Krčedin je mesto:

  • Gde je Fruška Gora avanzovala u planinu

Iznad sela, prema Dunavu nalazi se vikend naselje  sa velikim brojem vikendica I “vikendaša”  iz Novog Sada i Beograda. Za lokalno stanovništvo ovo je glavno izletište , čuvena Planina, sa blagotvornom ružom vetrova. Drugim rečima, provozajte se do krčedinske planine i nećete se pokajati.

Janda, foto S.T.Graovac

Deo vikend naselja, Janda, foto S.T.Graovac

  • Gde je pogled sa brega – nezaboravan

Ko je jednom posmatrao Krčedin sa brega, razumeće fasciniranost istim. Ko nije, vreme je da dođe. Ovaj svojevrsni vidikovac je drugo ime za Krčedin.

Krcedin breg

Pogled sa krcedinskog brega , foto Panoramio/bakyy photo

  • Gde je ušuškana poslednja oaza prirode

U Krčedinskoj adi, (takozvanom ritu), živi veliki broj domaćih životinja – slobodno. Onako kako priroda nalaže. Danas je ovaj kraj proglašen rezervatom prirode i nalazi se pod zaštitom države. Mesto gde je vreme stalo. Uverite se sami.

Krcedinska ada

Krcedinska ada, foto TO Indjija

  • Gde se slavi partizanska proslava

Svakog trećeg vikenda jula meseca, povodom 22.jula, dana oslobođenja sela u II svetkom ratu, u Krčedinu se slavi. Te subote , oko 21:30h, gasi se lokalna rasveta, kako Krčedinci kažu, “pucaju  naši I nji'ovi ”. Vatromet, zabava za decu I odasle traje tri dana. Istina, sve se menja. Menjao se I naziv od partizanske, preko narodne do seoske. Međutim, činjenica je da je Krčedinci vole. Tog vikenda okuplja se porodica, sreću se prijatelji I nekako je praznično , ima dušu. Verovatno je to i razlog zašto se svake godine iznova slavi. Svratite na krčedinsku slavu, nećete se pokajati.

  • Gde je njaka kao takva

Gotovo bar jednom u životu, svaki Krčedinac se našao u nezgodnom položaju. Kako nekom van ovog sela objasniti reč njaka. Ovo je autentična reč koja se koristi u Krčedinu i samo u istom se može doživeti. Njaka se ne opisuje, jer nema adekvatne reči. Ona je nešto što je van okvira, i lepo i ružno, i sada i kasnije … Posetite Krčedin, sigurno će te naleteti bar na jednu njaku . Koliko je ova reč bitna za ovo mesti govori i činjenica da je oformljena nagrada „ Krčedinska njaka“ , koja se svake godine na likovnoj koloniji u kući porodice Jakšić, dodeljuje istaknutim umetnicima.

Ako želite da vidite njaku u Krčedinu, naručite ovu pesmu

  • Gde je „baza“ poznatih ličnosti

Veoma često, kao utočište od savremenog načina života, pronašle su mnoge poznate ličnosti. Šaban Šaulić je već odavno Krčedinac, međutim najnoviji povremeni meštani krčedinske Planine će biti Ana I Švajni . Iz perspektive jednog Krčedinca –   „ E ovo je njaka ! „  Kako stvari stoje, dugo će je još biti.

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...