Krf – zeleno ostrvo u smaragdnom Jonskom moru

Krf ili Kerkira je ostrvo u severozapadnom delu Grčke, smešteno u neposrednoj blizini spajanja Jonskog i Jadranskog mora. Jedno je od najlepših i najznamenitijih grčkih ostrva, drugo najveće od sedam Jonskih ostrva i najsevernije veliko ostrvo u Jonskom moru.

Kako legenda kaže, svoje ime ostrvo je dobilo prema nimfi Kerkiri, koju je od njenog oca, rečnog boga , oteo bog Posejdon i doneo je na ostrvo koje je nazvao po njoj. Feakas, sin Kerkire i Posejdona, najstariji je predak Feačana, naroda koji je bogato ugostio epskog junaka Odiseja koji je na svom putu za Itaku boravio na Krfu.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Krf je jedno od najlepših i najpopularnijih ostrva u Grčkoj. Pored rajskih plaža i uvala smaragdne boje, prepoznatljiv je po izvanrednim klimatskim uslovima koji su stvorili zadivljujući prirodni ambijent sa gustim mediteranskim rastinjem, zbog koga je i dobio epitet zeleno ostrvo. Na njemu postoji više od 2 miliona stabala maslina.

Sa druge strane, Krf je karakteristična po svojoj kulturnoj i arhitektonskoj šarolikosti, kao spoj mondenskog i tradicionalnog, kosmopolitsko letovalište sa modernim hotelskim kompleksima, ali i ostrvo sa bogatom zaostavštinom raznih naroda i osvajača koji su tokom burne i duge istorije prodefilovali njegovom teritorijom. Neki delovi ostrva razvili su se u moderna letovališta sa najsavremenijim smeštajnim objektima, dok su neka mesta, naročito planinska sela, zadržala svoju autentičnost sa tradicionalnom arhitekturom, starim zanatima i magarcima kao glavnim prevoznim sredstvom. Baš taj kontrast čini Krf primamljivim i svrstava ga u top destinacije.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Glavni grad Krf (Kerkira) smešten je na istočnoj obali ostrva. Predstavlja jedan od najznamenitijih i najšarmantnijih grčkih ostrvskih gradova, prepoznatljiv po svojoj arhitekturi i mnogobrojnim kulturno-istorijskim znamenitostima.

Podeljen je na dva dela – novi i stari grad i predstavlja zanimljiv spoj modernih građevina i starih zgrada sa primetnim uticajem raznih arhitektonskih stilova. Svuda po gradu postoje prelepi trgovi i znamenite fontane, a duž popločanih ulica ređaju se stare taverne, restorani, kafići, prodavnice i suvenirnice, ali i moderne diskoteke i noćni klubovi, kao i ekskluzivni butici.

Stari, istorijskih deo grada, jedan je od najvećih srednjevekovnih gradova koji su i danas naseljeni, a zbog velikog kulturno-istorijskog i arhitektonskog značaja, 2007. godine UNESCO ga je uvrstio na svoju listu svetske kulturne baštine.

foto: commons.wikimedia.org/Joanbanjo
foto: commons.wikimedia.org/Joanbanjo

Između centralnog dela starog grada i stare gradske tvrđave nalazi se Espianada, najveći trg na Balkanu, okružen zdanjima velike arhitektonske vrednosti. U jugoistočnom delu trga smešten je veliki centralni gradski park. Na  krajnjem jugu trga stoji zgrada Jonske akademije, najstarijeg univerziteta u Grčkoj, koga su 1808. godine osnovali Francuzi.

foto: commons.wikimedia.org/Joanbanjo
foto: commons.wikimedia.org/Joanbanjo

Severnu stranu Espianade zauzima kraljevska palata Svetih Mihajla i Đorđa, autentični primerak britanske neoklasične arhitekture, podignuta 1819. godine. Duž cele zapadne strane trga prostire se kompleks zgrada Liston, izgrađen početkom XIX veka po planovima čuvenog francuskog arhitekte Lesepsa, inače jednog od konstruktora Sueckog kanala u Egiptu.

Nasuprot Listona, iza velikog gradskog parka, nalazi se ulaz u staru gradsku tvrđavu (Forteca Vekija), a na zapadnom obodu starog grada, u blizini stare luke i nasuprot ostrva Vido, smeštena je Nova gradska tvrđava (Forteca Nouva), venecijansko utvrđenje podignuto 1570. godine.

Najpoznatiji verski objekat na Krfu, Crkva Svetog Spiridona smeštena je u centru grada. Originalna crkva nalazila se na području San Roka, ali je prilikom izgradnje tvrđave ona srušena, a današnja crkva je podignuta 1590. godine. U crkvi se čuvaju mošti Svetog Spiridona, zaštitnika Krfa.

foto: commons.wikimedia.org/Marc Ryckaert
foto: commons.wikimedia.org/Marc Ryckaert

Palata Mon Repos smeštena je u istoimenoj oblasti na brdu Analipsis, južno od centra grada, na samom početku malog poluostrva Kanoni. Ovo zdanje podignuto je za vreme britanske vladavine ostrvom, u periodu od 1824. do 1831. godine, kao rezidencija Frederika Adamsa, tadašnjeg guvernera Krfa.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

U selu Gasturi na 10 km južno od centra grada nalazi se palata Ahilion, podignuta 1890. godine kao letnjikovac carice Elizabete, supruge austrijskog cara Franje Josifa. Elizabeta, čiji je nadimak bio Sisi, došla je na Krf po nagovoru svojih lekara da se leči od tuberkuloze. Vrlo brzo njeno zdravstveno stanje se poboljšalo, a ona je podigla letnjikovac koji je posvetila mitskom heroju Ahilu, čijom hrabrošću je bila očarana. Palata je po Ahilu i dobila ime. Za vreme Prvog svetskog rata u njoj se nalazila francusko-srpska vojna bolnica, nakon čega je pretvorena u kazino. U prizemlju dvorca danas postoji muzej sa ličnim stvarima i dokumentima carice, kao i sa originalnim nameštajem dvorca. Oko ovog veličanstvenog zdanja prostire se prelepo uređen vrt sa zasadima cveća i drugog rastinja iz svih krajeva sveta i većim brojem mermernih i bronzanih skulptura.

foto: commons.wikimedia.org
foto: commons.wikimedia.org

Za Krf je vezan i deo srpske istorije. Ostrvo Vido nalazi se u neposrednoj blizini gradske luke u Krfu, sa koje do ostrva na svakih sat vremena u toku dana plove brodovi. Srpski vojnici, ali i civilno stanovništvo, ukupno oko 150.000 Srba na čelu sa kraljem Petrom I Karađorđevićem, koji su tokom Prvog svetskog rata preživeli albansku golgotu, našli su 1916. godine utočište u gradu Krfu i na ovom malom ostrvu. Bolesni, ranjeni i potpuno iscrpljeni od gladi ratnici su tragično umirali i sahranjivani su na ostrvu, a kada je ponestalo mesta, bacani su u okolno more, koje je zbog toga dobilo naziv Plava grobnica. Danas se na ostrvu nalazi kameni krst koga je podigao kralj Aleksandar Karađorđević i mauzolej izgrađen 1938. godine prema projektu Nikolaja Krasnova, ruskog arhitekte, jednog od najboljih među svojim savremenicima. U samom gradu postoji više objekata koji su bili ustupljeni Srbima, u kojima je zasedala srpska vlada u izbeglištvu, a Srpska kuća smeštena u strogom centru danas čuva razne zapise, fotografije i ostale dokumente, oružje i drugu ratnu opremu, dok kustosi prepričavaju ova tragična, ali i slavna vremena u srpskoj istoriji.

foto: iha.com
foto: iha.com

Na 26 km od grada Krfa nalazi se selo Paleokastrica, smešteno u zadivljujućem prirodnom okruženju između glomaznih stena i litica. Pored većeg broja prelepih plaža i brojnih pećina u njenoj okolini, selo je poznato i po manastiru Paleokastrica podignutom tokom vizantijske vladavine, najverovatnije početkom XIII veka. Na liticama iznad Paleokastrice, smešten je Angelokastro (Anđeoski zamak), jedna od najznamenitijih tvrđava iz vizantijskog perioda u čitavoj Grčkoj.

Plaže Krfa spadaju u najlepše plaže Grčke, a ostrvo na svojoj 217 km dugoj obali ima više od 40 plaža koje su nagrađivane priznanjem plave zastavice. U najlepše se ubrajaju: Akaravi, Paleokastrica, Sidari, Glifada, Ipsos, Kasiopi, Barbati, plaža Sveti Georgije, istočna i zapadna plaža Sveti Stefan, Agni, Dasija, Beniteca i još mnoge druge.

Krf, zahvaljujući Međunarodnom aerodromu Kapodistrias ima odličnu saobraćajnu povezanost sa kontinentalnim delom Grčke, ali i brojnim evropskim destinacijama. Aerodrom je smešten u neposrednoj blizini grada Krfa. Isto tako, preko luke u glavnom gradu, Krf je povezan sa okolnim ostrvima, lukama na obali kontinentalnog dela Grčke, ali i sa više italijanskih luka. Razdaljina od Beograda do ovog prelepog ostrva iznosi nešto više od 950 km.

Izvor naslovne fotografije: pixabay.com

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...