Mesta koja ne smete propustiti ako se nađete u Škotskoj vol.2

1

Škotska je zemlja kontrasta. Od nepristupačnih terena i oštrih vrhova, planinskih predela i neobičnih stena, do prelepih plaža i nebesko plavih voda. Stari dvorci i bogata tradicija takođe privlače posetioce iz celog sveta. Mi vam donosimo drugi deo deset lokacija koje ne smete zaobići!

  1. Vilini bazeni, Ostrvo Skaj

Grupa veličanstvenih vodopada se nalazi u Brittle klisuri – najvećoj klisuri u Škotskoj. Ovo mesto privlači brojne planinare i bicikliste. Klisuru, takođe, posećuju i ljubitelji divljih životinja: ovo područje naseljava mnogo retkih životinjskih i biljnih vrsta.
Zašto otići tamo?
Ovo je jedno od najčarobnijih mesta.
1
2
3
 
5
  1. Zamak Balmoral

Sagrađen je 1856. godine, smatra se predstavnokom škotske arhitekture i predstavlja istorijsko nasleđe. Međutim, dvorac je kupljen od strane britanske kraljevske porodice u 19. veku. Ipak, tokom leta je otvoren za turiste.
Zašto otići tamo?
Ovaj prelepi dvorac je okružen vrtom koji je idealan za romantične šetnje.
6
7
8
9
  1. Hit the Scenic Jacobite Route

Čuveni škotski voz prolazi jednom od najlepših trasa na svetu. Polazi iz Fort William-a, zatim prolazi kroz Glenfinnan i istorijsko selo Arisaig, i konačno stiže u Mallaig.
Zašto otići tamo?
Tokom dva sata vožnje uživaćete u neverovatnom pejzažima. Fort William je najveći grad u toj oblasti koji leži u senci Ben Nevis-a, najviše planine u Britaniji. Mallaig je luka za ribolovačke brodove, sa mnogo restorana – odlično mesto na kom se možete sat i po vremena odmoriti uz ručak, nakon čega voz ide nazad.
10
12
13
14
15
  1. Ostrvo Skaj

Ostrvo Skaj je najveće ostrvo škotskog arhipelaga Inner Hebrides. Ono fascinira svojim dramatičnim pejzažima. Vrh Sgurr Alasdair (993 metara nadmorske visine) predstavlja najvišu tačku ostrva i nalazi se na planini Cuillin. Ovo ostrvo je poznato po tome što svojim posetiocima nudi uživanje u posmatranju foka, kitova, delfina, jelena i još mnogo toga.
Zašto otići tamo?
Pored prirodnih raznolikosti, istorijskih dvoraca i fascinantnih pejzaža, ovo mesto je, zbog svog neravnog terena, savršeno i za izletnike i planinare.
16
17
18
19
20
21
  1. Eilean Donan, Lach Duich ostrvo

Dvorac je dobio ime po svetom Donnanu, koji je ovde osnovao prvu crkvu, 617. godine. Ali, dvorac kakvog ga vidimo danas, sagrađen je u 13. veku, i pripadao je klanu Mekenzi.
Zašto otići tamo?
Renoviranje dvorca je počelo 1919. godine, a završeno je 1932., danas je to jedan od najpopularnijih dvoraca u Škotskoj. Njegov eksterijer privlači mnoge posetioce, fotografe i filmske stvaraoce.
22
23
24

 

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...