Mesta koja ne smete propustiti ako se nađete u Škotskoj vol.1

Škotska je zemlja kontrasta. Od nepristupačnih terena i oštrih vrhova, planinskih predela i neobičnih stena, do prelepih plaža i nebesko plavih voda. Stari dvorci i bogata tradicija takođe privlače posetioce iz celog sveta. Ovih deset lokacija ne smete zaobići!

10. Gearinsko selo crnih kuća, Garenin

Ovo je veoma malo selo koje se sastoji od devet obnovljenih, tradicionalnih kuća. U njima mogu odsesti turisti. Selo daje autentično iskustvo dok istražujete netaknutu prirodu.

Zašto otići tamo?

Smatra se da je ovo selo jedno od najlepših i najbolje očuvanih istorijskih naselja na Britanskim ostrvima.

1
2
3
4

9. The Old Man of Hoy

U Orknijskom arhipelagu, na jednom od ostrva Hoy, iz mora se uzdiže stena visoka 137 metara. Poznata je pod nazivom Old Man, i predstavlja veliku znamenitost. Ova stena je veoma popularna među alpinistima koji imaju hrabrosti da se usude da isprobaju svoje umeće i sreću u penjanju. Prvi base jump (najekstremnija padobranska disciplina) sa ove stene izveli su Roger Holmes, Gus Hutchinson-Brown i Tim Emmett, 14. maja 2008.
Zašto otići tamo?
Ovo je jedno od najpoznatijih turističkih ponuda u ovoj oblasti. Ako ste planinar, ovo može biti veoma zabavan izazov za vas.
5
6
7

8. Luskentyre, Ostrvo Harris

Luskentyre plaža se nalazi na zapadnom delu ostrva, i jedna je od najneočekivanijih mesta u zemlji. Važi za najlepšu plažu u Velikoj Britaniji. Ponosi se kristalno čistom, smaragdnom vodom koja zapljuskuje meki, beli pesak. Ceo Lunkentyre zaliv iima živopisne pejzaže ogromnih dina. Posetioci mogu pristupiti ovom području jedino preko dina.
Zašto otići tamo?
U ponudi su različite aktivnosti na vodi: kupanje, vežnja kajaka, ribolov, ronjenje, i druge avanturističke aktivnosti. Međutim, pre nego što uđete u vodu, proverite da li ima meduza.
8
9
10
11

7. Fingal’s pećina

Ova misteriozna pećina se nalazi u škotskom rezervatu prirode Staffa – na nenaseljenom ostrvu. Struktura pećine je veoma neobična; sastoji se od heksagonalnih, spojenih, bazaltnih stubova. Oni su nastali kao posledica delovanja lave. Starosedeoci su je zvali Melodična pećina, zbog eha talasa koji dopire iz nje. Ovi zvukovi, u vama stvaraju osećaj da se nalazite u katedrali. Fingal’s pećina je inspirisala mnoge umetnike, pisce i kompozitore, uključujući i August Strindberg-a, Felix Mendelssohn-a i Pink Floyd-a.
Zašto otići tamo?
Ovo je najneobičnije čudo prirode u Škotskoj. Turisti, ovu pećinu mogu istraživati iznutra i diviti se njenom fascinantnom obliku.
12
13
14
15

6. Quirang, Trotternish greben

Quirang je klizište i neprestano se kreće, tako da stalno uništava put koji se proteže duž njega. Površina Quirang-a varira od ravnih dolina do strmih litica i vrhova. Ovo područje deluje natprirodno, svakog posmatrača zadivljuje svojim dramatičnim scenarijom.
Zašto otići tamo?
Od ovog mesta zastaje dah. Pogled na Quirang veoma dobro definiše prirodnu lepotu Škotske i može biti njen simbol.
16
17
18
19

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...