Mokra Gora – tu najlepše sviću zore

1

Kad je pesnik vide zapisa: “I najlepše sviću zore, tamo negde kraj Mokre Gore”. I ne bi čovek znao reći da li je lepša kad sviće ili kad pada suton, kad mesec lagano obasjava sve proplanke, izvore i brda ove lepotice. Moraš je putniče videti, doživeti .

A doživeti je samo možeš ako čuješ huk Ćire, ako se umiješ vodom sa Jovanovih izvora.
Mećavnik i Drvengrad na njemu nadvio se nad samu Mokru Goru. Visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare kroz koju prolazi šarganska osmica. Drvengrad je etno selo u gradskom obličju i strukturi.
U obliku je pravougaonika čija  duža osa  na jednom kraju ima ulaznu kapiju, a na drugom malu drvenu crkvu. Crkva je građena po ugledu na ruske drvene crkve i posvećena je Svetom Savi.
Pažnju onih koji dođu na Mokru Goru pored šarganske osmice i Drvengrada privlače i mnogobrojni  lekoviti izvori. Prema nekim podacima ovde se nalazi na desetine mineralnih izvora.
Zbog činjenice da Mokra Gora leži na jednom od najvećih nalazišta niklom, većina izvora ima izrazito visok sadržaj rastvorenih jona.
Pogledajte galeriju

 

mokra_gora_1
mokra_gora_2
mokra_gora_3
mokra_gora_4
mokra_gora_5
mokra_gora_6
mokra_gora_7
mokra_gora_8
Mecavnik, Mokra Gora, Drvengrad, Srbija, Cacak

Mecavnik, Mokra Gora, Drvengrad, Srbija, Cacak

mokra_gora_10
mokra_gora_11
mokra_gora_12

 

Foto: milovic.net, flickr.com

 

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...