Ohridsko jezero – makedonski biser!

1

Opšte je poznato da je ovo jedno od najlepših i najinteresantnijih jezera na Balkanu. Nalazi se na jugu Makedonije i zajedno sa gradom Ohridom čini kompaktnu celinu, koja je od 1980. godine uvrštena u Registar svetske prirodne i kulturne baštine pod starateljstvom OUN-a.

Manji deo površine jezera pripada Albaniji. Turisti, ali i naučnici, ljubitelji prirode i istorije umetnosti su još davno prepoznali kvalitete i lepote ove prirodno-društvene celine.
Kada je reč o samom jezeru, koje je naravno prirodno,  ono je erozivnog porekla, i pripada tektonskom, odnosno kotlinskom tipu jezera. Sa istoka i zapada je okruženo visokim planinama, a o pokretima rasedanja u ovom predelu je pisao još Jovan Cvijić.
Jezero se nalazi na mestu sastajanja raznih klimatskih uticaja – jadranskog, egejskog, kontinentalnog i planinskog. Leti je boravak ovde jako prijatan jer temperatura vazduha ne prelazi 22°С, zimi takođe – najnižu vrednost temperatura ima u januaru (1,5°С.)
ohrid
Osim za prirodnjake, koji ovde mogu videti raznolike fenomene bogatog biljnog i životinjskog sveta, kao i raznovsnost u oblicima reljefa, ljubitelji antropogenih vrednosti na Ohridu takođe mogu pronaći nešto u sferi svojih interesovanja – naime, naselje Ohrid potiče još iz neolitskog perioda (6000 godina p.n.e.) i poseduje izvanredna arheološka i arhitektonska bogatstva koja tome idu u prilog – tvrđave, crkve, teatri, hramovi…
Ohrid_Lake
Narod na Ohridu je i te kako svestan prirodne, kulturološke i etnološke lepote i raznovrsnosti koju njihov kraj poseduje, te se već decenijama trudi da privuče što veći broj posetilaca mnogobrojnim sadržajima namenjenim što mlađoj, što starijoj populaciji.
Takođe, dosta se polaže i na geonasleđu – postoje specijalizovani instituti u kojima se čuvaju i proučavaju zaštićena prirodna, ali i kulturna dobra. Upravo to olakšava proučavanje Ohrida i Ohridskog jezera mnogim naučnicima, koji se tradicionalno u velikom broju interesuju za njega. Ono što privlači turiste jesu i brojne manifestacije koje se ovde održavaju svakog leta – Ohridski biseri i Prličeve besede samo su neki od njih.
ohridy
Makedonci su još odavno uočili da u prodaji suvenira leži dobra zarada, pa se osim predmeta od kože i bakra, posebno izdvajaju tzv. “ohridski biseri”, koji su već decenijama poznati kao vrlo skupoceni, i koje malobrojni turisti mogu sebi da priušte.  Takođe, ohridska čaršija odaje utisak kao da uspešno odoleva savremenim uticajima i da svojim atmosferom posetiocima  približava duh starih vremena.
Oko jednog se svi slažu – Ohridsko jezero i grad Ohrid pružaju svim posetiocima jedinstveno iskustvo. Ukoliko ste ljubitelj prirodnih ili antropogenih vrednosti Ohrid će besumnje imati šta da vam ponudi, a ako pak želite da uživate u hrani, piću, kupovini i šetnji – ovaj lokalitet je i tom slučaju idealna destinacija za vas.
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...