Ovo je 5 srpskih banja idealnih za letovanje

2

Prema zvaničnim podacima državnog sektora za turizam, banje u Srbiji tokom prošle godine posetilo je 366.098 ljudi, dok je ostvareni broj noćenja u njima bio 2.367.730.

VRNJAČKA BANJA

 

vrnjacka-banja-cenovnik

U ovoj banji postoji veliki broj hotela: „Zvezda”, „Fontana”, „Sloboda”, „Gočanka”, „Vračar”, „Breza”, „Slavija”, „Železničar” , „Slatina”…, vila i privatnih zgrada. Vodeću ulogu u pružanju medicinskih usluga ima hotel „Merkur”, a njegovi smeštajni objekti su „Merkur novi”, „Mirko Tomić”, „Merkur stari” i „Šumadija”. U središtu banje je Čajkino brdo sa starom crkvom, školama, sportskim terenima i većom pozornicom.
Banja ima bioskopsku dvoranu, letnju baštu, otvorenu pozornicu, koncertnu dvoranu, biblioteku, čitaonicu… Rekreativci mogu da uživaju u SRC „Raj” sa tri travnata fudbalska terena i atletskom stazom, zatim na nekoliko otvorenih terena za male sportove, zatvorenim bazenima u sklopu vrnjačkih hotela i velikom Olimpijskom bazenu. Ima uslove i za druge sportove kao što su odbojka, borilački sportovi, stoni tenis, tenis, kuglanje, bodi bilding .

BUKOVIČKA BANJA

bukovicka-banja3

 

Banja ima tri hotela, specijalnu bolnicu i veliki broj pansiona koji se mogu iznajmiti, dok je izgradnja apartmanskog smeštaja još uvek u razvoju. Hotel „Šumadija” ima 150 ležajeva u 65 soba i osam apartmana sa kompletnim komforom, zatim dva velika restorana sa terasama, koncertnu dvoranu, biblioteku sa čitaonicom i prostorije za zabavu. Hotel „Staro zdanje” ima 84 sobe i u prizemlju veliki restoran i bar.
Hotel „Izvor” trenutno je u fazi rekonstrukcije. U njemu će biti izgrađen velnes centar (bazen, teretana, kuglana, sportski tereni), kao i kongresna dvorane. Ugostiće vas i u brojnim restoranima sa evropskom i nacionalnom kuhinjom. U kompleksu hotela predviđena je i izgradnja etnosela. Gostima su na raspolaganju prostrani park, sportski tereni, plivački bazen sa skakaonicom i terasama za sunčanje, bioskopska dvorana, biblioteka i dr.

SOKOBANJA

sokobanja

Hoteli ove banje su „Moravica”, „Zdravljak”, „Banjica”, „Sunce”. „Park” i „Turist”. Svi hoteli kategorisani su sa tri zvezdice osim „Parka” koji ima dve. Posetioci smeštaj mogu pronaći i u velikom broju vila, pansiona, kuća za odmor i stanova. Sokobanja ima istoimenu specijalnu bolnicu, veći broj restorana i kafana, trgovine i zanatske radnje, prostrane zelene površine, cvetni park, letnju baštu, dom kulture sa bioskopskom i pozorišnom dvoranom, robnu kuću i novu poštu u centru.

Rekreativcima na raspolaganju stoje bazeni sa termalnom vodom, teretane, sale za male sportove, tereni za tenis i mali fudbal i sportski stadion. Među spomenicima kulture ističu se Soko-grad, ostaci šanca Hajduk Veljka Petrovića, spomen-česma Ljube Didića i fragmenti kupatila „Park”, koje je sazidano na rimskim osnovama i dograđeno u tursko doba sa dva hamama.

NIŠKA BANJA

niskabanja

Gosti banje smeštaj mogu potražiti u hotelima „Ozren”, „Partizan” i „Srbija”, u vilama i privatnim kućama, ili u stacionarima zdravstvenog turizma Instituta „Niška Banja”. Tako stacionar „Radon” raspolaže sa 310 kreveta raspoređenih u sobama, apartmanima i luks apartmanima, „Zelengora” sa 160 postelja raspoređenih u sobama, dok su 102 postelje „Terme” raspoređene u sobama i apartmanima.

Banja ima terene za fudbal, rukomet i tenis, hipodrom sa rekreativnim jahanjem u zatvorenom i otvorenom prostoru, i kuglanu… U blizini Niške Banje se nalaze dve klisure, tri manastira, nekoliko arheoloških lokaliteta i istorijskih mesta. Osim toga, posetiocima banje grad Niš pruža raznovrsnu razonodu – bioskopi, pozorišta, muzeji, sportska takmičenja, umetnička galerija…

BANJA KOVILJAČA

banjakoviljaca

 

Najveći banjski objekti su hoteli „Dalmacija”, „Hercegovina”, „Beograd”, „Partizan”, „Cer” kao i hotel „Gučevo”. Među vilama su poznatije „Koviljača”, „Podrinje”, „Bosna”, „Vojvodina”, „Jezero” i druge, a po značaju se ističe i Specijalna bolnica za rehabilitaciju. Posetiocima banje na raspolaganju stoji lepo uređen park, u naselju postoji koncertna dvorana u zgradi kursalona, a sala i dve velike terase hotela „Podrinje” koriste se za igranke, muzičke i druge priredbe.
Banja ima dve čitaonice, a u okolini je nekoliko privlačnih izletišta. Gosti mogu da se rekreiraju na terenima za male sportove, a Drina mami goste plažama i ribolovom. Na Gučevu se nalazi odmaralište na 800 m nadmorske visine. Za turiste je pored Drine u Gornjoj Koviljači izgrađen auto-kamp, sa restoranom i uređenom plažom. Pored njega ovde postoji i kamp „Gučevo” sa bungalovima.

Izvor: Blic.rs

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...