Priroda na dohvat ruke Beograđanima

3

Urbana sredina, dinamičan tempo života i preokupiranost mnogim obavezama neizostavno nam nameću potrebu da se na neki način odmorimo, oporavimo, oslobodimo stresa i opustimo duh i telo.

Ima li boljeg okruženja za to od prirode?

Kako često nismo u mogućnosti da otputujemo, odlažemo taj preko potreban vid opuštanja i akumuliramo negativnu energiju, ne videvši da i na teritoriji našeg grada imamo zaštićena prirodna dobra vredna pažnje i divljenja.
Beograđani, evo nekoliko najprivlačnijih zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji našeg grada:

 

Avala

42593033
Ova svega 511m visoka planina koja je udaljena 16km od centra grada i nalazi se na teritoriji opštine Voždovac, postaje ozbiljan konkurent mnogim poznatijim planinama u Srbiji.
Pored dobro poznatog spomenika Neznanom junaku i nedavno obnovljenog Avalskog tornja, posetioci mogu uživati u raznim aktivnostima kao što su planinsko trčanje, planinski biciklizam, orijentiring i free climbing.
Do vrha Avale vodi i gradska linija GSP-a 400.

Veliko ratno ostrvo

veliko-ratno-ostrvo
Kao što je već poznato, ovo rečno ostrvo je locirano na samom ušću Save u Dunav, a teritorijalno pripada opštini Zemun. Za mnoge žitelje prestonice je velika nepoznanica, a mnogi čak i ne znaju da je ono zaštićeno prirodno dobro – predeo izuzetnih odlika (zbog činjenice da je stanište različitih vrsta ptica.)
Veliki deo ostrva je prekriven šumom, a na njegovom severnom delu se nalazi omiljena plaža Zemunaca – lido.
Podatak da je postojala tendencija da se na ostrvo preseli deo Beo Zoo vrta, ide u prilog činjenici da se ovde radi o izuzetnom prirodnom potencijalu. Organizovani turistički obilasci nisu mogući ali zato u privatnoj režiji i u manjim grupama čamcem lako možete da stignete do ove oaze u centru grada. Krajem ovog meseca će pristup ostrvu znatno biti olakšanjem postavljanjem pontona.

Topčider

topciderski-park-700x466
Ovaj park – šuma smešten na tromeđi triju gradskih opština – Savskog venca, Čukarice i Rakovice, stekao je status zaštićenog prirodnog dobra pre četvrt veka ne samo zbog svojih prirodnih, nego i zbog antropogenih vrednosti. Sam Knez Miloš Obrenović je voleo da posećuje ovaj lokalitet, a danas je omiljeno izletište mnogih Beograđana.
Ono što ga izdvaja od ostalih, jeste  da je Topčider zapravo prvi park u Beogradu, nastao još u XIX veku. Krase ga zasadi platana koji datiraju još iz tog perioda, kao i dolina Topčiderske reke, pritoke Save. Od kulturno-istorijskih znamenitosti ovde se može videti Milošev konak i kameni obelisk podignut 1859.

Botanička bašta “Jevremovac”

japanski-vrt2
Za ovaj lokalitet bi se moglo reći da svi znaju gde je – a retko ko ga posećuje. Nastala je sredinom 19. veka, nalazivši se na imanju kralja Milana, a od 1890. se nalazi na sadašnjoj lokaciji – u samom centru grada, u Takovskoj ulici.
Pod njenim okriljem nalazi se preko 1.000 biljnih vrsta, staklena bašta, prostorije Instituta za botaniku i biblioteka.

Košutnjak

Kosutnjak
Svojevremeno su Obrenovići uživali u lovu na ovom području, a danas je već tradicionalno popularno mesto za odmor i rekreaciju u glavnom gradu.
Ovaj kompleks koji teritorijalno dele opštine Čukarica i Rakovica je mesto koje udovoljava različitim afinitetima posetilaca: za one koje zanima bavljenje sportom, ovde je smešten sportsko-rekreativni centar koji omogućava bavljenje mnogim sportovima, uključujući i atletiku, plivanje i skijanje.
Ljubitelji prirode, pak, neće odoleti šumskom bogatstvu ovog lokaliteta koji krase kako listopadne, tako i četinarske vrste.
Nezahvalno je praviti selekciju kada na raspolaganju imamo toliki izbor prirodnih dobara u našem gradu, a pored ovih, izdvojili bismo još šumskih predela – Banjičku, Miljakovačku I Zvezdarsku šumu, a za one kojima se udaljenost od 30km ne čini preprekom, toplo preporučujemo i Kosmaj.
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...