ŠTA SMO ZABORAVILI U SREDNJEM VEKU

Manasija – Resavska pećina – Ravanica, poznato Vam je? Sigurna sam da sada evocirate uspomene sa školskih eksurzija. „To je ona ekskurzija, kada sam bio zaljubljen u Biljanu.“ ili  „Kada je Miloš zamalo ostao u manastiru.“ i sl…. Lepe su to uspomene, sada se potajno i smešite 🙂

Dobro je, krenuli smo sa osmehom! Ok, a da li se sećate staza i bogaza koje ste prošli na toj ekskurziji ?! Kao kroz maglu. Zato imam potrebu da Vas podsetim šta ste to nekada videli i podstaknem da ponovo posetite ta mesta i doživite.

Jedan od razloga zašto baš ovaj kraj i zašto baš sada, jeste što se poslednjeg  vikenda u avgustu, od 26.08. do 28.08. u Manastiru Manasija održala manifestacija Just Out, Međunarodni festival Despot Stefan Lazarević, namenjen jubileju 6 vekova od postojanja manastira Manasija i njenom tvorcu Despotu Stefanu. Tvorci ove manifestacije su Beli orlovi viteškog reda. Gosti su bili,  kolege iz 15 viteških redova od Urala do Apenina.

Takmičenje u viteškim borbama, foto beliorao.com

Takmičenje u viteškim borbama, foto beliorao.com

 

Zveket oružja, štitova i odeće, srednjovekovna muzika, miris pečene divljači i ukus vina odvešće Vas u vreme Despota Stefana Lazarevića (1377-1427). Osećaj neprocenljiv. Program manifestacije možete videti ovde.

Manasija  se gradila u periodu od 406. do 1417. godine. Zbog svog položaja i utvrđenja bila je na meti mnogih osvajača. Danas u nešto izmenjenom izgledu postoji i dalje na visoravni koja se spušta prema reci Resavi.

Opasana zidinama, sa crkvom Svete Trojice, sa 11 kula i 139 mašikula(otvora na kulama) i trpezarijom koja je delom  najbolje očuvani prvobitni deo manastirskog kompleksa, predstavlja jedno od najznačajnijih tvorevina srpskog naroda. U okvirima ovog zdanja Despot Stefan je oformio Resavsku školu koja je imala značajnu ulogu u prepisivanju književnih dela toga vremena. Zahvaljujući ovoj školi sačuvana su mnoga značajna dela koja odaju sliku razvoja kulture i umetnosti našeg naroda.

Jedna fotografija zamenjuje hiljadu reči.

Kompleks manastira Manasija, foto manasija.rs

Kompleks manastira Manasija, foto manasija.rs

 

Zidine oslikavaju njenu jačinu i hrabrost, priroda reke Resave njenu romantičnu dušu i ljubav, dok dvorište i crkva odaju unutrašnju lepotu i duhovnost. Sve ove vrline upravo su projekcija ktitora manastira. Despot Stefan je brzo odrastao, brzo živeo i brzo umro.

Njegov lik odlikuju hrabrost, inteligencija, viteški duh, umetnička duša, prirodna lepota. Prema viteškim pravilima, postoji sedam osobina koje mora da ima svaki vitez: lljubav, vera, nada, pravednost, razboritost, čvrst duh i umerenost. Despot Stefan je bio rođen za viteza i proglašen je za počasnog prvog člana viteškog reda Zmaja.

 

Zastava despota Stefana sa obeležjima viteškog reda Zmaja, foto manasija.rs

Zastava despota Stefana sa obeležjima viteškog reda Zmaja, foto manasija.rs

U vremenu kada se preispitujemo o vrednostima, kada tragamo za ljubavlju, jednostavnošću i čistom dušom, ovo mesto Vam može pružiti energiju za dolazak do odgovora i put do sebe.

purity

Ljubav je u oku posmatrača

Ukoliko ste u blizini, skoknite do manastira Manasija i uživajte. Ukoliko uslovi drugačije nalažu, manastir Manasija će biti na svom mestu pored Resave, čeka Vas. Vaše je da dođete, vidite i doživite. Ako ne pre, vidimo se poslednjeg avgustovskog vikenda naredne godine.

Kako se ovaj kraj odlikuje brojnim turističkim lokalitetima (Resavska pećina, Vodopadi Veliki Buk i Prskalo, jedini muzej Ugljarstva u Srbiji vezan za senjski rudnik , Park maketa- jedini park te vrste u Srbiji, manastir Ravanica) neophodno je da im posvetimo više pažnje u nekim narednim tekstovima.

Turistička mapa opštine Despotovac i okoline, foto turistickiklub.com

Turistička mapa opštine Despotovac i okoline, foto turistickiklub.com

A do tada …. Vi znate šta treba da radite.

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...