Tajland – zemlja slobodnih

Kada kažete „Tajland“  prve asocijacije su vezane za Bangkok, ostrvo Puket, prelepe plaže, nizak standard, tajlandsku masažu,visok nivo prostitucije i halucinogene pečurke.

Zapadnoevropskim turistima se u većini slučajeva nude baš takvi aranžmani gde je kontakt sa lokalnim stanovništvom sveden na minimum. Malobrojni su oni koji pored „sjaja“  žele da dožive nešto drugačije i autentičnije od standardne ponude. Zato je naša misija da vam približimo Tajland  iz  nesvakidašnje perspektive…
Nacionalni park Khao Sok  se  nalazi na severu Tajlanda u provinciji Surat Thani. Ovo je jedna od najstarijih kišnih šuma na Zemlji, sa prošlošću koja u kontinuitetu traje 160 miliona godina. Najviši vrhovi ovog prostranog područja primaju oko 3.500 mm padavina godišnje, prvenstveno zbog uticaja Pacifika i Indijskog okeana, pa je opšta preporuka  za posetu u sušnom periodu od decembra do februara.
Nacionalni park "Khao Sok"

Nacionalni park “Khao Sok”

Ukoliko se nađete u ovom prostranom prirodnom basenu, a ljubitelj ste flore, ne propustite da vidite biljku reflesiju (refflesia) koja je najveći cvet na svetu čiji prečnik može dostići dimenzije i do 90 cm. Svoje „časno“ ime ovom cvetu dao je  engleski državnik Tomas Stamford Raffles koji je u 19. veku prvi  otkrio cvet u Indoneziji. Na prvi pogled, reflesija podseća na svećnjak za široke sveće.
Prosečan predstavnik je bordo boje sa žutim ili belim tačkicama. U istočnoj medicini se smatra snažnim afrodizijakom, a pomaže i kod skidanja temperature. Nemojte se iznenaditi, ako vam se ne dopadne, jer ga mnogi smatraju neprijatnim zbog svog mirisa koji poseduje kao oprašivač, ali ga vredi videti u svom velelepnom divljem izdanju.
Sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim „vožnja“ na slonu, rafting na reci Sok, foto safari gde možete uslikati škorpiju, tarantulu, stonogu od 30 cm, drvo banane, kokonaut palme i sve ono što ne možete iskusiti na bisernoj peščanoj plaži, mada i to ima  svojih prednosti…Da biste upotpunili doživljaj preporučujemo smeštaj u Tree Tops River Huts, koji predstavlja kućice na drvetu, a unutra imaju sve što vam je potrebno za odmor od dugih šetnji po nepreglednoj džungli.
Smeštaj "Tree Tops River Huts"

Smeštaj “Tree Tops River Huts”

ob jamal
Ako ste već na severu, skoknite do Lisu plemena koje  predstavlja tradicionalnu etničku zajednicu koja živi u planinskom delu severnog Tajlanda,u blizini granice sa Mjanmarom. Potiče od urođeničkog polu-nomadskog plemena sa Tibeta. Kao i većina etničkih manjina, i ova trpi uticaje globalne kulture.
U svojoj ponudi oni vam pružaju tradicionalan način smeštaja u selu, gde ćete moći da upoznate njihov način života kroz rad, muziku, ples i način odevanja koji kod žena podrazumeva posebnu frizuru i srebrni pohaban jelek u specijalnim prilikama. Iako su mnogi prihvatili druge religije, animizam se održao uz dominantno verovanje u duhove predaka. Ukoliko želite da se oprobate u nečem novom, na sopstvenu odgovornost šaman vam može pripremiti biljno parno kupatilo u trajanju od sat vremena koje će vas koštati oko 5 € ili 200 tajlandskih bahti.
Tajlandsko selo

Tajlandsko selo

O lepotama Tajlanda, može se pisati na stotine hiljada stranica, a da se ne dotakne njena suština koja se jedino može dočarati ljudskim okom i punim srcem za prihvatanje osmeha neumornih Tajlanđana.
Iako zaboravljamo tradicionalan način života i netaknutu prirodu koja nas grli svom svojom snagom i podseća da nam treba kratka amnezija od  modernog načina života koju ovaj narod sa svim  etničkim zajednicama na svojom teritoriji vrlo često sprovodi u delo. Budite mrvicu opušteni kao Tajlanđani  ,a dovoljno zreli da budeti vi.
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.