Život iznad oblaka: “Najviše” selo u Evropi

U Gruziji, na 2191 metara nadmorske visine, smešteno je ‘najviše’ selo u Evropi, Ushguli.

Gruzija, nekadašnja republika u sklopu Sovjetskog Saveza, najpoznatija je po tome što se u njoj rodio Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji kao Stalijin.
Ipak, ovo je priča priča o Ushguliju, najvišem selu Evrope.
najvise selo u Evropi
Selo Ushguli sastoji se od četiri manja sela, a to su redom Zhibiani, Chvibiani, Chazhashi i Murqmeli. Verovatno je problem ovo pročitati, ali eto, krivi su Gruzijci, ne mi.
Selo izgleda dosta zapušteno i rustikalno, što nije ni čudno s obzirom na njegovu odsečenost. Ovde definitivno vlada stari gruzijski, tradicionalni način života.
najvise sleo u Evropi
Ushguli se kompletno nalazi skriven između prelepih planinskih predela, a u njemu živi oko 200 stanovnika. Takođe, postoji i škola, jer je selo praktično odsečeno komunikacijom od ostalih naseljenih mesta.
Oni koji vole zimu, pokazaće simpatije prema ovom selu, a ostali nipošto. Naime, pomenute zelene planine su otprilike pola godine prekrivene snegom.
najvise selo u Evropi
Sem pomenute škole, u selu se nalazi i kapelica stara gotovo 1000 godinu, a deo objekata je i pod zaštitom UNESCO – a.
Naravno, do sela se dolazi automobilom, ali pravi avanturisti mogu koristiti i bicikl i krenuti na pravu brdsku avanturu!

Foto: BoredPanda

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...