Earthship: Gradite u skladu sa prirodom – jednostavno, zdravo i jeftino

4

Da li ste se ikada pitali da li je moguće izgraditi potpuno održivu kuću od prirodnih i recikliranih materijala, a da ona ne košta puno?

Odgovor na ovo pitanje je usavršio još 70-ih godina prošlog veka američki arhitekta Michael Reynolds projektujući earthiship – pasivnu solarnu kuću od prirodnih i recikliranih materijala, sa osobinom da koristi raspoložive prirodne resurse, posebno energiju sunca.
hqdefault
Earthship koncept kuće se bazira na ispunjenju sledećih karakteristika:
1. održive arhitekture,
2. primene autohtonih materijala (nađenih u neposrednom okruženju lokacije),
3. primene prirodnih izvora energije (solarna energija i energija vetra).
Posebna čar izgradnje ovog tipa kuće je da vam nije potreban veliki broj radnika, niti stručnjaka iz oblasti građevine, već možete sa svojom ekipom prijatelja da dizajnirate kuću prema svom ukusu, poštujući osnovna pravila njene gradnje.
Earthship_Zwolle

Gradnja earthshipa

Gradnja earthshipova je prvenstveno vezana za ruralne krajeve, jer sam koncept earthshipa podrazumeva okretanje prirodi i život sa prirodom. Ukoliko proces gradnje earthshipa posmatramo kroz finansijsku prizmu, najveći finansijski izdatak jeste kupovina placa na kom će se graditi kuća. P
osebna finansijska olakšica za ovakvu kuću je da za nju nije potrebna građevinska dozvola, niti priključci na vodovod i električnu mrežu, jer ovo je kuća koja sama proizvodi energiju i prikuplja vodu.

Koncept earthshipa

Earthship ima često oblik potkovice u osnovi sa južnom ravnom stranom fasade koja omogućava prirodno osvetljenje tokom zimskih meseci. Debeli zidovi u obliku potkovice pružaju veoma dobru termičku zaštitu objektu i prirodno regulišu unutrašnju temperaturu tokom cele godine.
Spoljni zidovi se rade od guma punjenih smesom zemlje i slame, i takva struktura omogućava skladištenje toplote. Ovi zidovi od guma su veoma stabilni, jer jedna napunjena guma može težiti i do 300kg, tako da je statika ove kuće sigurna.
earthship osnova

 

Unutrašnji, nenoseći zidovi se prave ređanjem staklenih flaša sa malterom na bazi zemlje, koji postaju prava umetnička remek-dela svojim izgledom, a imaju i odličnu termičku i zvučnu zaštitu, kao i kvalitetnu ambijentalnu svetlost za koju je zaslužno raznobojno staklo flaša.
bottles-big

Gradnja unutrašnjih zidova

Koncept earthshipa se može posmatrati kao perpetuum mobile, odnosno savršena mašina koja je samoodrživa. Na prikazanoj šemi preseka earthshipa primećujemo sledeće:
earthship presek

 

1. Građevinski materijali su pre svega prirodni i recikliranizemlja i drvo u najvećoj meri. Posebno treba naglasiti i primenu starih guma, koje punjenjem smese od zemlje i slame, postaju odličan termoizolator kuće. Takođe, zid od guma se postavlja prema zemlji u koju je kuća usečena, i tako stvara statički oslonac celoj kući.
2. Sunčevi zraci se koriste kao osnovni izvor energije. U projektovanju earthshipa je od osnovnog značaja ustakliti celu južnu fasadu, koja ima funkciju da prima sunčevu energiju koju direktno koristi kao toplotnu energiju unutar kuće. Zato je važno da se stakleni paneli postave pod uglom od 60 stepeni u odnosu na pod kuće, jer je za visinu sunčevih zraka na našem podneblju taj ugao najbolji, kako u letnjem, tako i u zimskom perodu.
Corner-Cottage-Earthship

Staklenik sa baštom unutar kuće

img_5847

Zelenilo i u zimskim mesecima

1. Solarni paneli – na prvi pogled izgleda kao pravi luksuz, ali ne, oni su u ovom slučaju ručna radinost, jer se prave od metalnih limenki. Ovako napravljen solarni panel povezan sa sistemom baterija može da snabdeva prosečno domaćinstvo električnom energijom tokom cele godine.
2. Pored solarnih panela, može da se osmisli i jednostavna turbina za energiju vetra, koja svojim radom može povećati proizvodnju električne energije domaćinstvu.
3. Prikupljanje kišnice je posebna karakteristika ovog tipa kuće. U velikim cisternama kišnica se sakuplja, a potom sistemom filtera pročišćava do nivoa vode za piće.
4. Voda koja je iskorišćena za pranje sudova i veša i tuširanje se prečišćava posebnim sistemom, kako bi se filtrirao deterdžent, a potom se ta „siva“ voda koristi za zalivanje biljaka.
5. WC šolja ima poseban sistem, gde je vodokotlić povezan sa gore pomenutim sistemom „sive“ vode, a dalji produkti iz wc šolje se talože u septičkoj jami koja služi za proizvodnju humusa za biljke.
tumblr_mksvxdw3IW1s758v5o2_1280

Dnevni boravak sa trpezarijom

image_1698

Kuhinja upakovana u prelepi ambijent

03 Gagne Dining

Prostor za uživanje

Preppers-Will-Inside-earthship

Glamurozan enterijer od prirodnih materijala

earthship bedroom

Fantastičan ambijent udobne spavaće sobe

An Earthship, a house made of recycled tires, bottles, and cans in the Greater World Earthship Community outside Taos, New Mexico August 7, 2007. For the past 30 years eco architect Michael Reynolds has been designing Earthships- self-sustained, off-the-grid housing constructed of recycled tires, cans, and bottles. Reynolds regularly teaches Earthship construction to local builders in countries like Japan, France, Jamaica, and Belize as well as providing disaster relief housing solutions to disaster victims in New Orleans and Thailand. Locally, he has developed the Greater World Earthship Community outside Taos, a 633 acre housing development comprised of over 100 Earthships that provide all of their utilities from only the sun and rain. He is the subject of a new documentary entitled "Garbage Warrior", chronicling his fight with government authorities opposed to his building standards that do not support public utilities.

Umetnost dizajna kupatila

Foto: flickr.com

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...