Nemci recikliraju toliko da moraju da uvoze smeće

2

Stanovnici Nemačke toliko marljivo recikliraju da su malo i preterali…

Naime, visoka stopa recikliranja u Nemačkoj (trenutno se reciklira oko 65 odsto svog odbačenog otpada), u kombinaciji s opadanjem populacije, predstavlja velik gubitak jer nedostaje nekoliko miliona tona otpada godišnje za insineraciju.
To ne bi bio nikakav problem da spalionice ne pretvaraju smeće u energiju.
smece-reciklaza
Kako bi smanjili nedostatke, započet je uvoz smeća iz susednih država, poput Italije, Velike Britanije, Irske i Švajcarske.
Nemačka, inače, nije prva zemlja koje uvozi smeće – to čini i Švedska kako bi obezbedila struju za stanovnike koji manje troše, a više recikliraju. Švedska je 2014. godine tako uvezla 800.000 tona otpada kako bi obezbedila grejanje za 260.000 građana.
Danas su eletrane za spaljivanje otpada opremljene različitim filterima koji zadržavaju zagađivače poput žive i olova, te nakon što gotovo u potpunosti očiste smeće, pretvaraju ga u energiju, usput smanjujući metan – kojeg bi isti otpad stvorio da je odložen na odlagalištu smeća, piše Fortune.

Izvor: Express.hr/Words from the wild

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...