10 najlepših fjordova na svetu vol.2

Fjordovi su potopljene doline nekadašnjih lednika. Karakteristično je to da su veoma duboki i da imaju strme obale. Fjordovi su prilično retke pojave u svetu. Samo mali broj zemalja može da se pohvali činjenicom da na svojoj teritoriji ima fjord. Zemlje fjordova su: Norveška, Čile, Novi Zeland i Kanada. Pogledajte deset najlepših i izaberite svoj omiljeni.


POGLEDAJTE: Prvi deo – 10 najlepših fjordova na svet

5. Neizvestan zvuk, Novi Zeland

Poznat je još kao ‘Zvuk tišine’, izuzetno je spokojan i velik. Ima veliku raznolikost bujne flore i faune. Ovo je ujedno i najdublji fjord u Novom Zelandu.

Zašto otići tamo?

Ponuda za turiste je stvarno ogromna: fjord se može istraživati kajakom, planinarenjem, avionom, a u ponudi je čak i krstarenje noću.
1
2
3
4

4. Sognefjord, Norveška

Ova zemlja fjordova ima obilje prirodnih čuda. Sognefjord je najveći fjord u zemlji i treći najduži na svetu. Prostire se na 250 km, do malog sela Skjolden. U jednoj tački, impresivni zaliv dostiže dubinu od 1308 m ispod nivoa mora.

Zašto otići tamo?

Mnoga sela se nalaze “na granama” fjorda, dakle, osiguran je dabar pogled. Posetioci mogu da istražuju ovaj fjord putem planinarenja i plovidbe.
5
6
7
8

3. Geirangerfjorden, Norveška

Ovo je jedan od najlepših i najpoznatijih fjordova. Pod zaštotom je Uneska. Ovaj fjord je jedan od najpopularnijih turističkih destinacija u Norveškoj.

Zašto otići tamo?

U ponudi stoje: vožnja kajakom, ribolov, planinarenje, a zimi čak i skijanje.
9
10
11
12

2. Milford Sound, Novi Zeland

Fjord je omiljena turistička destinacija na Novom Zelandu. Legendarni Rudyard Kipling ga je okarakterisao kao osmo svetsko čudo. Fjord je ukrašen i sa dva vodopada: Lady Bowen vodopad i Stirling vodopad, u pratnji sa nekoliko stotina privremenih vodopada koji nastaju kao posledica obilnih kiša.

Zašto otići tamo?

Ovo je jedno od najlepših mesta na svetu.
13
14
15
16
17
18
19

1. Lysefjorden, Norveška

Poznat je po izuzetno strmim liticama. One privlače na hiljade posetilaca koji žele da se dive neverovatnom pogledu. Takođe privlači i veliki broj fotografa.

Zašto otići tamo?

Zanimljivo je to što na ovim strmim liticama ne postoje zaštitne ograde, čime je sačuvana autentičnost netaknute prirode.
20
21
22
23

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...