FOTO: 10 najlepših fjordova na svetu vol.1

1

Fjordovi su potopljene doline nekadašnjih lednika. Karakteristično je to da su veoma duboki i da imaju strme obale. Fjordovi su prilično retke pojave u svetu.

Samo mali broj zemalja može da se pohvali činjenicom da na svojoj teritoriji ima fjord. Zemlje fjordova su: Norveška, Čile, Novi Zeland i Kanada. Pogledajte deset najlepših i izaberite svoj omiljeni.

10. Howe Sound, Britanska Kolumbija, Kanada

Odmah pored Vankuvera nalazi se sistem lepih fjordova. Bujne šume i visoki vrhovi vire desno od mora i formiraju zapanjujući teren, koji građanima Vankuvera i posetiocima pruža puno razlićitih aktivnosti kao što su: jedrenje, ribolov, kampovanje, planinarenje i još mnogo toga.
Zašto otići tamo?
To je najjužniji i najpristupačniji fjord u Severnoj Americi. Posetiocima pruža upečatljiv utisak.

1
2
3

9. Patagonia, Čile

Južni deo ove zemlje ima dramatičnu obalu sa brojnim fjordovima i kanalima. Španski konkvistadori su prvi istražili ovu obalu, što je bilo izuzetno teško je nije postojala ni jedna karta koja bi im služila za navigaciju.
Zašto otići tamo?
Turistima se pruža prilika da krstarenjem istraže obalu i fjordove. Oni mogu birati između jednodnevnog izleta i tronedeljnog putovanja oko južnog dela kontinenta, koji obećava mnogobrojne fascinantne poglede.
4
5
6
7
8

8. Magloviti fjord, Aljaska, SAD

Fjord i njegova okolina predstavljaju nacionalni spomenik. Ova netaknuta priroda se nalazi u udaljenom, južnom delu Aljaske. Strme stene i uske kanale je najbolje istraživati kajakom. Noćna vožnja kajakom stoji u ponuti za avanturističke turiste.
Zašto otići tamo?
Posetiocima se nude specijalne ponude kao što su krstarenje i letenje avionom, tako da ovo čudo prirode mogu istraživati iz udobnosti.
9
10
11
12

7. Zapadni fjord (Vestfirðir), Island

Ovo je veliko poluostrvo u severozapadnom delu zemlje. U osnovi, teren je slabo pristupačan: strma brda i planine otežavaju prolaz vozilima. Zemljištu se može prići jedino brodom.
Zašto otići tamo?
Njegova obala je začinjena malim ribarskim selima, dok najveći grad u regionu (Isafjerdir) ima nordijski šarm.
13
14
15

6. Berufjörður, Island

Ovaj, 35 kilometara dug fjord je okružen lepim planinama i upečatljivim pejzažima. Búlandstindur je voljen od strane planinara i neki veruju da ima natprorpdne isceliteljske moći. Nalazi se u istočnom delu Islanda i do njega se može doći preko čuvenog Ring Road-a.
Zašto otići tamo?
Pruža mogućnost uživanja u netaknutoj prirodi, čistom vazduhu i uzbudljivoj šetnji na ovoj mističnoj zemlji
16
17
18
19

Foto: Flickr.com

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...