FOTO: Ovo je jedini vodopad u srcu egipatske pustinje

Dolina Vadi El-Rajan, 65 km jugozapadno od grada Fajum, u Egiptu, je dom dva velika veštačka jezera nastala da skrenu višak vode poljoprivredne drenaže iz Fajum oaze. Takođe, to je dom jedinog sistema vodopada u ovoj pustinjskoj zemlji.

Egipat nisu samo piramide, kulturno istorijski spomenici, predivno Crveno more, luksuzni hoteli i restorani, krstarenja Nilom… Južno od Kaira, u blizini grada Fajuma, u ovoj zemlji možete pronaći jedini sistem vodopada u srcu pustinje.
Sedamdesetih godina prošlog veka, u cilju akumulacije vode za navodnjavanje “škrte” pustinjske zemlje, izgrađeno je nekoliko jezera na tlu Egipta. Vodu u ova jezera, Fajum oaze, dopremaju drenaže koje polaze sa istoka zemlje – iz doline Nila, dok se dalje, sva voda preko kapaciteta ispušta u depresiju Vadi El-Rajan.
U depresiji, zahvaljujući ovom akumulacionom sistemu, zapravo nastaje sistem od nekoliko povezanih vodopada koji čine jedinstven fenomen ove afričke zemlje. Kako to izgleda možete pogledati na fotografijama koje slede…
wadi-el-rayan-lake[9]
wadi-el-rayan-waterfalls-1[9]
wadi-el-rayan-waterfalls-2[9]
wadi-el-rayan-waterfalls-3[5]
wadi-el-rayan-waterfalls-4[5]
wadi-el-rayan-waterfalls-5[5]
wadi-el-rayan-waterfalls-6[9]
wadi-el-rayan-waterfalls-7[5]

Foto: AmusingPlanet

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...