FOTO: Poslednje vetrenjače Vojvodine

Nekad ponos Vojvodine, danas ružno ogledalo odnosa naroda prema sopstvenoj istoriji.

Napuštene, zapuštene, oronule, urušene ili do temelja uklonjene, i tek po koja pretvorena u motel – reči su koje opisuju stanje poslednjih vetrenjača u Vojvodini.
Prva vetrenjača u Srbiji podignuta je u blizini Zrenjanina, krajem XVIII veka. U narednih 100 godina pridružilo joj se još oko 300 novih vetrenjača. Građene su po uzoru na holandski stil i služile su za mlevenje žita. Sada, ne, odolevajući ‘zubu’ vremena i gubeći bitku sa modernom tehnologijom, polako tonu u zaborav.
Retke su restaurirane, i kao takve služe za turističke svrhe, a ni jedna prvobitnoj nameni. Jesmo li sada u savremenom vremenu, kada znamo značaj obnovljivih izvora energije spremni da se vratimo tradicionalnim – zdravim vrednostima!?
Donosimo vam galeriju nekoliko preostalih vetrenjača u Vojvodini. Pogledajte!
4
2
s1v (2)
s2v (1)
s1v
s2v (2)
s2v
s5v (1)
s3v
s5v (2)
s6v
s6v (2)
s5v
s6v (1)
s9v
s10v
s1v (1)

Foto: dvorci.info

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...