Živi mostovi od korenja drveća

Duboko u teritoriji severoistočne Indije, mostovi nisu izgrađeni, oni su izrasli. Jednostavno mostovi se ne grade, oni se uzgajaju.

Pripadnici Rat-Khasis, lokalnog plemena, od davnina koriste ovo kao priliku da lakše pređu preko mnogobrojnih reka, a gde god se pruži prilika, uz malu pomoć ljudske ruke, oni jednostavno puste da most sam izraste.
Kako bi postigli da korenje drveća raste u pravom smeru, na primer, preko reke, Khasisi koriste granje od oraha kako bi stvorili osnovnu strukturu koju će korenje pratiti. Kada koren stigne na drugu stranu obale oni ga jednostavno usmere prema tlu i ostave da se sam učvrsne. Nakon nekog vremena, dobili su još jedan prirodni živi most.
Živim mostovima od korenja, od kojih su neki više od 30 metara dugački, je potrebno deset do petnaest godina da postanu potpuno funkcionalni i stabilni.
S obzirom da su živi i da još uvek rastu, oni vremenom samo postaju sve bolji, a neki mostovi u ovoj regiji su stari više od 500 godina.
mostovi-od-korena33
mostovi-od-korena3
mostovi-od-korenaf
mostovi-od-korenad
mostovi-od-korena11
mostovi-od-korena2
mostovi-od-korena1
mostovi-od-korena

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...