POSAO: Napustila državnu službu da bi uspešno proizvodila lekovite sapune

2

U uslovima globalne ekonomske krize i teškom ekonomskom stanju koje građani Srbije proživljavju već nekoliko decenija unazad, zaraditi novac i osigurati egzistenciju primarni je cilj svakoga od nas.

Kroz serijal priča o ljudima koji svoj poslovni uspeh vezuju za poslovanje u prirodi, korišćenje prirodnih resursa ili zaštitu prirode, povešćemo vas pričom o lekovitim sapunima “Karenjina A”, koji su delo Anite Nikolić sa juga naše zemlje.

Anita Nikolić, tehnolog i vlasnica sapundžijske radionice “Karenjina A” iz okoline Vladičinog Hana bavi se, kako kaže “jednim beskrajno kreativnim i zanimljivim poslom, a uz to i izuzetno opuštajućim”.
Do pre dve godine, proizvodnja lekovitih sapuna bila joj je dopunska delatnost, ali kada se potražnja za ovim proizvodima povećala, prestala je raditi u državnoj službi, a sapundžijski zanat joj je postao osnovna delatnost. U posao je uključila i porodicu, ali je ipak ona pokretač čitavog poslovanja ovog preduzeća.

U osnovi sapuna su maslinovo ulje, mineralna blata, zeolit, samoniklo bilje, a u nekim i kozje mleko.

– Od prvog sapuna prošlo je pet godina. Kako to biva sa najboljim stvarima u životu, počelo je sasvim slučajno. Čitala sam neke blogove sapundžija, oduševila se, i pomislila kako bih rado i ja probala da ih napravim. Tada sam već koristila prirodnu kozmetiku, ali dobar sapun nisam uspevala pronaći. Posle stotina sati čitanja, istraživanja osobina mineralnih blata i baznih ulja, napravila sam za sebe idealan sapun, a to se dopalo i drugima. – ističe Anita.
Sapuni Karenjina A Stara planina

Lekoviti sapuni “Karenjina A” (Foto: Facebook/Karenjina A)

U osnovi njenih sapuna su maslinovo ulje, mineralna blata, zeolit, samoniklo bilje, pčelinji vosak, a u nekim sapunima i kozje mleko. Recepturu i način izrade je vremenom sama osmislila, ali ističe da je mesecima tragala, istraživala, eksperimentisala i nekoliko puta bacala čitave ture neuspelih sapuna, da bi napokon došla do pravog recepta.
Svaki početak je težak – najviše finansijski, jer je bilo potrebno dosta novaca, ali Anita nije odustajala kako bi plasirala proizvod na tržište sa pojavom prvih interesenata za potpuno prirodne proizvode.

Danas imam blizu četiri stotine porodica kao stalne kupce! – ponosno ističe Anita

Stara planina (Foto: flickr.com)

Stara planina (Foto: flickr.com)

Nana, kopriva, kamilica, borova smola, kantarion i još mnogo samoniklih lekovitih biljaka sa pravom opravdavaju titulu lekovitosti ovih sapuna. Svaki od njih namenjen je određenom tipu kože i ima različitu recepturu i način izrade.
– Bilje koje koristim za spravljanje sapuna je samoniklo, a sakupljaju ga iskusni sakupljači na Staroj planini i Besnoj Kobili.

Plasman proizvoda?

Kako se dobar glas daleko čuje, a posredstvom medija i društvenih mreža još dalje, kupci sapuna su ljudi iz svih krajeva Srbije, pa ih Anita najčešće dostavlja kurirskom službom, a razvila je i distributivnu mrežu u Makedoniji i Hrvatskoj (Istri). Koliko su sapuni traženi, u prilog govori i činjenica da ukoliko ste novi kupac za isporuku ovih proizvoda moraćete pričekati i do dve nedelje, jer su svi kapaciteti ispunjeni.
– Iskustvo i preporuka naših korisnika su najbolji marketing! – izričita je Anita, pa vam ih zato preporučujemo. Ukoliko ste ste zainteresovani, njene sapune možete potražiti ovde.

Poruka za kraj?

– Preporučila bih ljudima da istraže tržište i procene da li će kupci imati dovoljno interesovanja za njihove proizvode na određenom mestu u određeno vreme. Tako će preduprediti razočarenja i ustanoviti neke realne ciljeve. Mislim da je isto veoma dobro krenuti lokalno, gde imate određenu mrežu i izgrađeno prisustvo, a internet je dobro mesto za dalje širenje poslovanja.

Serijal uskoro nastavljamo, pa ukoliko želite da se vaša uspešna poslovna priča ili nekoga koga poznajete nađe na našem portalu, kontaktirajte nas ovde.
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...