10 razloga zbog kojih treba posetiti Toplicki okrug

6

Toplička oblast se nalazi na jugu Republike Srbije, a čitava oblast, kao i reka kroja kroz nju protiče dobila je ime po velikom broju izvora tople mineralne vode.

 
Toplička kotlina okružena je planinama: Jastrebac, Kopaonik, Radan, Vidojevica i Pasjača, a njen najveći grad, koji je ujedno i sedište okruga je Prokuplje. Drugi veći gradovi su Kuršumlija, Blace i Žitorađa.Istorija ovih prostora je, kao uostalom i svuda u Srbiji burna. Nakon XIII veka ove predele naseljavali su Iliri, Tračani, Tribali i Dardanci.
Iz perioda kada su Dardanci naseljavali ova podneblja značajno je arheološko nalazište kod sela Donja Toponica, istražena nekropola spaljenih pokojnika koji su sahranjivani u urnama, zajedno sa oružjem i nakitom.
Rimljani su takođe odigrali značajnu ulogu u istoriji ovog kraja, gradivši puteve i vojna utvrđenja, što je predstavljalo početak urbanizacije osvojenih provincija. Tragovi boravka starih Rimljana mogu se pronaći na više različitih lokaliteta ovog okruga.

10. Planina Radan

Planina Radan je deo lanca Rodopskih planina.Najviši vrh je Šopot (1409 m nadmorske visine).Prirodne lepote ove planine su izuzetne, zbog čega je predloženo da se ona stavi pod zaštitu države. Radan planinu meštani nazivaju Đavoljom. Oni zaobilaze Ivanjski potok jer teče uzbrdo, a kola koja su krenula nizbrdo takođe znaju da promene pravac i gonjena nekom „natprirodnom silom“ takođe krenu uzbrdo.
radan
Planinu “optužuju“ za pad mnogih aviona na ovim prostorima, kaže se i da skriva čudnovat cvet koji pomaže protiv svakog zmijskog otrova.Smatra se da na planini deluje izvesna gravitaciona anomalija koja se manifestuje tako što se na određenim mestima oseća umanjeno ili čak sasvim obrnuto dejstvo zemljine teže.

9. Arheološko nalazište Caričin grad

Ono je  jedno od svedočanstva prisustva starih Rimljana na ovim prostorima, čak se smatra da je tu rođen poznati hrišćanski imperator Justinijan I.
Nažalost javnosti je nedostupan veliki mozaik, koji se nalazi u crkvi, i koji predstavlja pravi dragulj Caričinog grada. U gradu je još interesantno videti kapitele, dragoceni fragment reprezentativnog oficirskog šlema tipa Baldenhajm, te poklopac izuzetno retke kutije za lekove na kome je predstavljen Isus Hristos koji isceljuje ženu bolesnu od tečenja krvi ,razne alatke i brojne ukrasne kopče.

1711131610_Caricin_grad_mozaik

8. Prolom banja

Prolom banja se  nalazi na šumovitim padinama Radana.Poznata je pre svega po svojoj prirodnoj Prolom vodi koja pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti. Iako postoje svedočanstva da su još stari Rimljani koristili blagodeti ovih toplih mineralnih voda, tek posle Prvog svetskog rata počinje njihovo ozbiljnije korišćenje.
Danas banja predstavlja moderno opremljen spa i velnes centar koji raspolaže svime što savremeni posetilac može da poželi. U banji se mogu tretirati bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, kožne bolesti i vanzglobni reumatizam.
tur-prolom-banja
prolom-banja-najlepši-otvorni-bazen-u-srbiji

7. Utvrđenje Prokupački grad

U ovoj oblasti se, na uzvišenju nad gradom Prokupljem nadvija tvrđava nazvana Prokupački grad ili Hisar, koje vodi poreklo čak iz XIV veka. Povezuje se sa junakom kosovskog boja opevanom u brojnim narodnim pesmama-Jug Bogdanom.Tu se takodje nalazi i njegova crkva (drugi naziv joj je Latinska crkva).
Smatra se da je toplička oblast takođe postojbina sprskih srednjevekovnih junaka, Toplice Milana i Kosančić Ivana.
hisar

6. Lukovska banja

Sa 700 metara nadmorske visine Lukovska banja ponela je titulu najviše banje u Srbiji. Nalazi se na istočnim padinama Kopaonika.Termalni izvori od 50°-70°C doprinose povećanju temperature zemljišta pa zimi snega gotovo da nema.Ljubitelji kulturno istorijskih objekata, ali i legendi, opredeliće se za posetu nekoj od crkava u blizini.
Pored prirodnih lepota i kulturnih znamenitosti, Lukovska banja nudi turistima bogat sportsko-rekreativni sadržaj. Zatvorena hala i tereni na otvorenom za ekipne sportove poput odbojke, košarke i rukometa, teren u pesku, zatvoren bazen, ski staza sa zičarom i „staza zdravlja“ samo su dodatni razlozi da posetite ovo mesto.
LukovskaBanja

5. Manastir Svetog Nikole-Kuršumlija

Kad vas put nanese u južni deo Srbije, kad posetite nadaleko čuvene banje – Lukovsku i Prolom, ne propustite verske znamenitosti ovog kraja. U kuršumlijskoj opštini puno je crkava, manastira i ostataka svetinja još iz antičkog perioda.
Manastir Svetog Nikole u Kuršumliji je prva zadužbina Stefana Nemanje osnivača slavne Dinastije Nemanjića. Manastir Svetog Nikole, smešten u severnom delu grada, uz tok reke Toplice su od 1163 – 1166. godine izgradili graditelji iz Konstantinopolja.
Nažalost fresko slikarstvo unutrašnjosti hrama Svetog Nikole u Kuršumliji je uništeno tokom duge istorije ove Nemanjine svetinje.
ManastirSvetogNikole

4. Manastir Presvete Bogorodice

Manastir je prvi hram koji je posvećen Svetoj Bogorodici. Sagrađen je 1159.godine.  Po svojoj arhitekturi je jedinstven i podseća na carigradske crkve.
Zajedno sa manastirom Svetog Nikole predstavlja zadužbinu Stefana Nemanje.Ostaci ovog manastira nalaze se iznad ušća Kosanice u Toplicu, iznad grada. Od 1979. godine manastir se nalazi pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja.
kursumlija-svete-bogorodice1

3. Ivan kula

Ivan Kula se nalazi na zapadnim padinama Ravne planine, na udaljenju od 33 km jugoistočno od Kuršumlije. Ivan Kula je sagrađena na vrhu vulkanske kupe. Sačuvana do visine od 14 m, stoji na rimskim temeljima čiji su zidovi izgrađeni od grubo sečenih blokova peščara i opeke.
Na severnoj strani se na kulu naslanja neka srednjovekovna građevina razorena do temelja. Ova zaravan sa svih strana je strmo zasečena i danas predstavlja izvanredan vidikovac. Narodna pesma vezuje Ivanovu kulu za toplićkog junaka u boju na Kosovu, Kosančić Ivana.
Po arnautskom predanju, na Ivan Kuli je bila rezidencija moćnog Ivan-bega, koga je sultan Bajazit posle Kosovske bitke postavio za gospodara Kosanice. On je celu dolinu zasadio divnim orahovim drvećem.

2. Pločnik arheološko nalazište

Kompleks arheološkog naselja Pločnik iz mlađeg kamenog doba, koje je postojalo od 5500. do 4700. godine p.n.e, pripada vinčanskoj kulturi, koja je cvetala od 5500 do 4000 p.n.e na teritorijama današnje Bosne, Srbije, Rumunije i Makedonije.
Njegovi neimenovani stanovnici su se bavili poljoprivredom, rukotvorinama, umetnošću i metalurgijom, a osnovni materijal za izradu oruđa je bio kamen.
Stanovnici Pločnika su poštovali lepotu i izradili su 60 raznovrsnih oblika predivne keramike i figurina, ne samo za upotrebu, već takođe za zabavu i užitak. U sklopu arheološkog nalazišta Pločnik je pronađeno dosta keramičkih posuda, ali i predmeta i oruđa izrađenih od kamena i bakra.

plocnik-nalaziste

1.Đavolja Varoš

Ovaj prirodni spomenik čine dva, u svetu retka, prirodna fenomena: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. Ova dva u svetu retka prirodna fenomena posmatrana zajedno „Đavolju Varoš“ čine pravim svetskim čudom prirode.
Atraktivnost dva neviđena čuda prirode dopunjuju okolni prirodni ambijent koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro mistično, a u širem okruženju živopisno i pitomo, kao i ostaci naselja, stare crkve, groblja i nekoliko zanimljivih rudarskih jama.
„Đavolja Varoš“ je stavljena pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena u prvu kategoriju zaštite – SPOMENIK PRIRODE
2012-06-08_15808328 (1)
djavolja varos

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...