Amerikanac u Srbiji započeo miran život na selu i organsku proizvodnju

3

Penzionisani Amerikanac, Piter Lukas, sa svojom suprugom Sanjom, život u višemilionskom Čikagu pre četiri godine je zamenio seoskom idilom u Pavlovcima, nadomak Rume, u podnožju Fruške gore.

Sa suprugom, čiji su koreni sa ovih prostora došao je u selo sa manje od 300 stanovnika i tu je podigao energetski efikasnu i ekološki prihvatljivu kuću. Penzionerske dane provodi  gajeći organsku baštu i radeći u svojoj stolarskoj radionici.
– Moja supruga potiče odavde, njena porodica je ovde živela od 1700-ih godina. Posle Drugog svetskog rata im je nacionalizovana imovina. Kada je srpska Vlada krenula u restituciju, sačekali smo da se njenoj porodici vrati zemlja koja joj je nekad pripadala. Smatrali smo da će nam dobro doći život na selu, a Pavlovci su dobar start –  govori Piter.

 

Поподневни одмор на трему

 

Piter Lukas je rođen u Čikagu, odgajen u Konetktikatu, a veći deo života je proveo u Minesoti. Njegov  deda je bio farmer u Čikagu, a za poljoprivredu kaže da mu je u genima.  Uživa u seoskom životu, tišini i predanom radu.
Za Srbiju i Pavlovce se odlučio jer sa američkom penzijom ovde može da finansira život kakav je zamislio na selu.
Divi se životu u Pavlovcima i Vojvodini, blizini Fruške gore, manastirima, okolnim mestima, životu u Novom Sadu, rekama Sava i Dunav.  Govori da mu mnogo toga nedostaje u Americi, ali da to nadomešta novim saznanjima o našoj zemlji.
Za kuću koju je sagradio u selu može se reći da je po meri čoveka i prirode. Kako se u Americi bavio dizajniranjem kuća, znanje je upotrebio da stvori sebi i ženi dom u Srbiji. Pomagali su mu meštani, a on je nadgledao poslove. Kuća je energetski efikasna, superizolovana, leti hladna, zimi topla.
Дом по мери човека
– Sve smo osmislili i dizajnirali supruga i ja. I kuću i dvorište. Zanimljivo je to da su se pre više decenija ovde kuće gradile od zemlje, iako tankih zidova, leti su bile hladne, zimi su bile tople. Sa novim materijalima, tehnologijama i stilovima, ljudi su napustili stare metode gradnje. Mi smo u ovu kuću uklopili nove tehnologije i stare materijale. Iskoristili smo sve sa stare kuće koja je nekada bila na ovom placu-ciglu, crep, kamen. Koristili smo i klima blokove. – objašnjava Piter Lukas.
Ovaj penzionisani Amerikanac još nije sasvim zadovoljan i nada se da će pomoću solarnih panela uspeti da obezbedi i električnu energiju za svoj dom. Govori da je ovakav život dobar, ali da ima još načina da se napreduje. A penzionerske dane provodi negujući vrt i baveći se organskom proizvodnjom na svom placu.
Ovo je drugo leto kako ubira plodove svog rada, tokom čije proizvodnje nije koristio hemikalije. Mala organska bašta služi i za dobijanje kvalitetnog i zdravog semena.  Osim toga, ovaj Ameriknac vreme rado provodi i u svojoj stolarskoj radionici i kaže da život prožet predanim radom je vredan življenja.

 

DSCF7214

Foto: Sofija Višanović

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...