Dugine planine u Kini – prirodni fenomen

U severnom delu centralne Kine, na oko šeststo milja zapadno od Šangaja, u provinciju Gansu, nalazi se najveće slikarsko platno, veliko čak 400 kvadratnih kilometara. Reč je o planinama koje su prošarane crvenom, žutom, narandžastom, plavom i belom bojom, poznatije kao Daxia formacije, odnosno Dugine planine.

luksuz-putovanje-destinacija-kina-duga-planine_99
Glavni elementi od kojih je sačinjena ova formacija, formirana erozijom, su crveni pesak, kamenje i blato. Naučnici tvrde da je Doxia topografija nastala kao rezultat pomeranja zemljine kore. Na taj način, slojevite stene pojavljuju se u više boja, tekstura, oblika, veličina i šablona.
dugine_planine1
Ovaj prirodni fenomen, koji već na prvi pogled oduzima dah i nikog ne ostavlja ravnodušnim, treba posetiti ili rano ujutru, ili tokom zalaska sunca, jer je tada najlepši.
299adbf138f5975ee636013bcc3be8ee
Jedna avanturiskinja, nakon posete Duginim planinama, napisala je stihove:
“Osećala sam se kao Alisa u zemlji čuda.
Kada sam se popela na vrh brda
bila sam iznenađena ovim pejzažom
zajedno sa svim divnim bojama od kojih zastaje dah.
Neki ljudi su mislili da su slike brda obojene  u Fotošopu,
ali one postoje i stvarno su toliko lepe.”
dugine_planine

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...