GODIŠNJI ODMOR NA 7 JEZERA: Vovjođanska Venecija i karneval cveća

Bela Crkva – U krajnjem istočnom Banatu, skoro pa da pobegne iz Srbije, srećom ostala je u našim granicama, smeštena je varoš Bela Crkva. Mogli bi reći i grad, ali nekako više oslikava duh samog mesta, ako je nazovemo varošica.

Kako je jun mesec, mesec gde se spajaju stari i godišnji odmori, evo predloga da iste provedete u navedenoj varoši. Zašto Bela Crkva?

KARNEVAL CVEĆA

karneval-cveca-foto-vojvodina-info

Karneval cveća, foto Vojvodina info

Još od 1852. , svake godine poslednja nedelja juna rezervisana je za karneval cveća. Tih sedam dana koliko traje karneval, Bela Crkva je u znaku, pogađate cveća, muzike, boja, mirisa i igre.

Ulice, trgovi, zgrade ukrašene su nestvarnim aranžmanima. Zašto nestvarnim? Jednostavno te kombinacije cveća, njegovo pletenje, slaganje boja se ne može opisati. Zaključujemo , najbolje je doći na karneval.

Folklorna udruženja pesmom i igrom pokazuju jedinstvo i međusobnu usmerenost svih nacionalnih manjina koji žive u Beloj Crkvi.

Kao i svaki drugi međunarodni karneval, tako i ovaj belocrkvanski se završava svečanim defileom učesnika. Eksponati koji se kreiraju svake godine, ispunjavaju ulice ove varoši. A mažorentkinje? Pa kakav bi to bio karneval bez njih. Šetaju i domaće, ali i iz drugih zemalja. Kakve su? To Vam neću reći, dođite sami da se uverite.

mazoretkinje-foto-portal-mladi

Mažoretkinje, foto Portal mladi

A posle defilea, vatromet. Cveće, boje, mirisi, muzika, možda se i neko zaljubi 🙂

GODIŠNJI ODMOR NA 7 JEZERA

Početkom XX veka, za potrebe industrije i razvoja ovog kraja vršena  je iskopavanje šljunka. Na tim mestima, vremenom su nastale veštačke akumulacije vode – 7 belocrkvanskih jezera. Po njima Bela Crkva nosi naziv Vojvodjanska Venecija. Svako od njih nudi drugačije doživljaje i mogućnosti za kvalitetan godišnji odmor.

Po uzoru na letovališta 

Gradsko jezero je jedno od četiri urbanizovanih belocrkvanskih jezera. Nećete zažaliti, ako  se odlučite da ovde provedete svoj godišnji odmor.

Zašto? Ovo jezero ima lepo uređenu plažu, suncobrane, ležaljke na  iznajmljivanje. Svoje sportske potrebe možete zadovoljiti u obližnjem veslačkom i ronilačkom klubu, iznajmljivanjem pedalina, skakanjem sa obezbeđenih skakaonica ili na obližnjim sportskim terenima… Tik uz plažu smeštene su kategorizovane vile i apartmani (kategije od 2* do 4*).

U neposrednoj blizini je i auto kamp sa 250 kamp mesta. Ko šta voli. Restoran Jezero nudi Vam mogućnost pansionske ishrane ili povremenih obroka. A noću? Kao i svako drugo letovalište? Za porodične turiste i one za mirniji odmor tu je noćni korzo sa uređenim i osvetljenim stazama, za adrenalin turiste , tu su splavovi i noćni klubovi, a za romantičare – noćno kupanje.

gradsko-jezerofoto-to-bela-crkva

Gradsko jezero, foto TO Bela Crkva

Sećate se Varljivog leta ‘68. :), e pa nešto slično…

Vračevgajsko jezero drugo urbano jezero je meka  kampera. Dva uređena kampa,  tuševi, bungalovi, igrališta za najmlađe, uređena plaža. Ko voli kampovanje  ne tražite dalje. Posebu atrakciju jezera, čini ostrvo do koga se dolazi drvenim mostićem. A tamo, bez preterivanja, prelepa plaža, suncobrani, peškiri, letnji bar i restoran sa ribljim specijalitetima. Dođete i nema dalje, a i ne treba Vam  više.

vracevgajsko jezero, foto kamping Oaza

Vračevgajsko jezero, foto kamping Oaza

Raj za izletnike, sportske ribolovce 

Pored Gradskog i Vrčevgajskog, urbana jezera su Šljunkara i Šaransko jezero. Ostala tri posebno se odlikuju bogatim biljnim vrstama, ribljim fondom i ornitofaunom. Ova jezera su meta zaljubljenika u prirodu, sportskih ribolovaca i izletnika.

c5a1aransko-jezero-foto-to-bela-crkva

Šaransko jezero, foto TO Bela Crkva

Ukoliko se odlučite da svoj godišnji odmor provedete u Beloj Crkvi imaćete mogućnost da posetite najstariji muzej u Vojvodini, da sa vidikovca Tri krsta posmatrate panoramu Bele Crkve, da se prošetate peščanim dinama Deliblatske peščare ili da uživate u slapovima Karaša i  brzacima Nere.

slap reke Karas, fotp TO Bela Crkva

Slap reke Karaš, foto TO Bela Crkva

Kompletnu turističku ponudu Opštine Bela Crkva možete videti ovde

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...