Hranite se zdravo a i kalorično – jedinstven ukus sa Stare planine

Mislite da je nemoguće hraniti se kalorično, a da to ujedno bude i zdravo? Naši stari bi vam na ovo pitanje odgovorili potvrdno, a njihova umešnost u kulinarstvu bi vas oduševila.

Generacije i generacije naših predaka odrastale su u daleko surovijim uslovima od onih u kojima mi danas živimo, ali su se hranili veoma zdravo i iz hrane izvlačili sva njena najbolja svojstva.
Iako prva asocijacija na Srbiju budu svi njeni specijaliteti od mesa po kojima je poznata, ni drugi specijaliteti ne zaostaju u tom pogledu. Mnoga dobra i ukusna jela su nepravedno zaboravljena. Jedno od njih je i pastirsko jelo belmuž, specijalitet Stare planine.
belmuz stara planina
Ovo veoma jednostavno jelo u koje ide malo sastojaka dobilo je svoj naziv kao složenica, belo – jer u njega ulaze tri sastojka bele boje, i muž – jer je za njegovu prpremu potrebna muška ruka! Bukvalno, jer treba muški mešati tokom pripreme. Zbog toga, iako jednostavno, ovo jelo ne može svakome da uspe.
Belmuž treba pripremati u dubokoj posudi, idealno je da to bude kazan, jer je tada specijalitet najukusniji. Za pripremu je potrebno mladog sira, kravljeg, ili još bolje ovčijeg, starog ne više od dva dana, pšenično brašno i soli kao jedini dodatak.
stara-planina
U posudu sa debljim dnom se stavlja sir i neprestano meša na tihoj vatri dok se ne rastopi i ne počne da se topi. Nakon toga mu se dodaje brašno, uz neprestano mešanje. Kada po ivicama posude počne da se izdvaja masnoća i da masa pliva u njoj, belmuž je spreman za serviranje. Treba mu dodati samo soli, po ukusu. Specijalitet se služi vruć,  a idealno ide uz kiselo mleko.
U današnje vreme kada su mnogi tradicionalni i ukusni specijaliteti gotovo zaboravljeni, žitelji ovog regiona su uspeli da od belmuža naprave svojevrstan brend.
BELMUZ 1
Možete u to da se uverite ukoliko posetite neku od manifestacija posvećenih belmužu, od kojih je najpoznatija Belmužijada u Svrljigu koja se održava svake godine u avgustu. Dok traje priprema belmuža brojne domaćice se nadmeću u svom kulinarskom umeću, pripremajući slatke i slanne djakonije, i veoma ukusne pogače. Ukoliko ste hedonista, ovu manifestacije ne trebate da propustite.
Oni koji su probali specijalitet kažu da ima svojstvo moćnog afrodizijaka. Ako vas ovo svojstvo belmuža ne motiviše da ga isprobate, njegov ukus to svakako hoće. Uverićete se da je moguće da se hranite vrlo jednostavno, a da to bude i veoma zdravo i hranljivo!

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...