Kanjon reke Vratne – svetski fenomen

Reka Vratna, teče jugoistočnom Srbijom i pritoka je Dunava, a kanjon reke Vratne nadaleko je poznat po kamenim kapijama, lukovima iznad reke, koji su u davna vremena nastali urušavanjem pećina.

 

vratna
Geografi koji su ovde često dolazili, uključujući i one najčuvenije, nazvali su ova okamenjena čuda – prerastima.
Najviši kameni lukovi u Evropi su upravo u Srbiji. Osim u kanjonu reke Vratne, prerasti postoje još i na reci Zamni, takođe u istočnoj Srbiji, a ima ih u Sloveniji kod Postojne, u Francuskoj i u Koloradu (SAD).
Prerast Vratne

Prerast Vratne

Prva naučna istraživanja i objašnjenja vezana za prerasti Vratne i Zamne dao je 1895. godine Jovan Cvijić. On je utvrdio da su „prirodni kameni mostovi ostaci pećina čije su tavanice oburvane, a zaostali delovi tavanice predstavljaju upravo prerasti”
Prerast Vratne

Prerast Vratne

U kanjonu Vratne živi vrlo zanimljiv biljni i životinjski svet. To je, pre svega, specifična žbunasta flora koja se tu nastanila još u ledeno doba. Na 26 kilometara rečne obale raste 24 vrste drveća i oko 150 vrsta trava. To je i stanište više od 50 vrsta ptica, a lovci u ovaj kraj najčešće dolaze zbog muflona i jelena lopatara.

Foto: Boris Stanojević, Pouke, fb.com/Meet .the.Serbs

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...