Napunite baterije na planini Radočelo

Rudno (1100 m.n.v.) se nalazi na obroncima planine Radočelo u Rezervatu biosfere Golija-Studenica. Od Kraljeva do sela Rudno se dolazi Ibarskom magistralom prema jugu u pravcu Raške.

sdfg

Rudno i šira okolina Rudna nema industriju i nikakvu drugu tzv. “prljavu tehnologiju”, te je s pravom dobilo reputaciju ” vazdušne banje” . Prisustvo specifičnih elemenata u vazduhu , uslovili su da Rudno predstavlja idealno mesto za vazdušno – klimatski tretman različitih bolesti i stanja.

14-1024x768

Vazdušne struje koje donose prijatan miris ozona iz soletnih čamovih šuma, odnosno negativna jonizacija vazduha, obilje kiseonika, ruža vetrova iznad sela, koja kako kažu dopiere čak sa mediterana – prirodno proračunata i odmerena, omogućava čarobno iskustvo prilikom boravka u ovom planinskom mestu. Stoga je boravkom na ovoj teritoriji svaki posetilac izložen blAgoj inhalaciji.

PROČITAJTE: Šuma smanjuje stres i poboljšava raspoloženje

Predanja kažu da sa Rudna vodi sedam puteva, a istorija govori da su kroz Rudno prolazili mnogi karavani u pravcu Dubrovnika.

Ta ista istorija je verovatno podstakla i priče o silnim blagima koja su “tu negde” zakopana, a koja su u nevolji ostavljana u nadi da će se jednom ponovno otkopati… Nema nikakve sumnje da je susret sa Rudnom izuzetan doživljaj!

IMG_01291-1024x768

Očaravajuća priroda, vazduh koji puni pluća svežinom, huk rečice Brevine koji umiruje i odnosi brige sa sobom…, su retko koga ostavili ravnodušnim. Bogate šume bukve, smrče i jele govore mnogo o zdravoj klimi i neukaljanoj prirodi koja se nudi svojom raskoši na svakom koraku.

[wpdevart_like_box profile_id=”766711790074823” connections=”33” width=”650” height=”300” header=”0” locale=”en_US”]

Još uvek je ovde moguće videti delić bezbrižnog života, vezanog samo za ćudi prirode i ono što sam Bog da. Neretko, u gluvim zimskim noćima, dok mećava steže i škripi oko vrata, može se čuti zavijanje vuka u potrazi za plenom.

CRKVA-NIKOLJACA

A u proleće, kada se priroda pokaže u svoj svojoj veličanstvenosti, pravi je doživljaj dočekati izlaske i zalaske sunca. Šetnja u leto kroz šume ispresecane mnogim stazama odmara misli, a daleka dozivanja meštana daju osećaj bezbrižnosti. Jeseni su očaravajuće, sa milion boja, a zime snežne i romantične.

Ljudi su ovde veseli, otvoreni i gostoljubivi. “Reklo bi se da im je Bog dao mnogo toga. Ipak, neki će reći da im je mnogo i uzeo, ali, kako kažu, niko ne može da im oduzme manastir Studenicu, kolevku srpske kulture, manastir Gradac, zadužbinu Jelene Anžujske, a oba se nalaze u najbližoj okolini Rudna, koje ih spaja.

Zaista, da se mnogo toga videti na Rudnu i u njegovoj okolini, a kada se od svega telo umori, meštani će pružiti priliku putniku da uživa u domaćim specijalitetima: pršuti, nadaleko poznatom rudnjanskom kajmaku, siru, heljdi, jagnjetini “na sto načina”, rakiji, kačamaku, rudnjanskom krompiru,šumskom voću…”

Ukoliko želite da uživate u ovom raju, isplanirajte putovanje još danas. Posetite http://www.vilaselena.com i odaberite najbolje konačište u Rudnu.

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...