Orkanski visovi Stare planine – Vrška čuka

Vrška čuka – sigurno ste čuli za taj naziv. Na 12 kilometara udaljenosti od Zaječara idući prema istoku nalazi se i granični prelaz sa Bugarskom. Isti naziv nosi i čuveni rudnički basen uglja. Ali, ime Vrška čuka ime je pre svega planine, koja predstavlja najseverniji deo Stare planine.

Ova lepota prirode poznata je i pod imenom Vraška čuka, a javlja se i naziv Vrlička čuka. Njene padine obrasle su bujnom vegetacijom, prostranim livadama, šumama obraslim lišćararima i četinara.
Vrška čuka, Grljan, Zaječar
I to nije sve, budući da nadmorska visina od 672m, koliko iznosi najviša tačka, u spoju sa povoljnim klimatskim uslovima pogoduje razvoju brojnih vrsta lekovitog bilja.
Na livadama planine u izobilju se mogu naći kantarion, hajdučka trava, majčina dušica, vranilova trava i drugo bilje, a od gljiva često se nalaze vrganj i lisičara.
Vrška čuka, Grljan, Zaječar
Vrška čuka obiluje brojnim izvorima i vodotocima. Na njenim padinama nalaze se izvorišta Prlitskog potoka, i izvorište u narodu poznato kao ,,Jezero” .
Kod Prlitskog potoka inače se nalazi i najniža tačka u čitavom planinskom sistemu Stare planine, koja na ovom mestu iznosi 126m. Od naselja, u blizini se nalaze sela Prlita, Grljan i rudarsko naselje Avramica, dok je u neposrednoj blizini i grad Zaječar.
Vrška čuka, Grljan, Zaječar

Selo Grljan, Vrška čuka

Što se tiče bogatstva faunom, Vrška čuka ni u tome ne zaostaje za impresivnom florom. Osim retkih vrsta insekata i ptica na koje se ovde može naići, bujne šume bogate su brojnim vrstama divljači, a medju njima naročito dominira srneća divljač, divlje svinje, zečevi, lisice…
Vrška čuka, Grljan, Zaječar

Pogled na Homoljske planine i Deli Jovan

Kraj zbog toga pruža izvanredne mogućnosti za lovni turizam i planinarenje, a lovačko udruženje koje gazduje na tim prostorima je „Vrška čuka“ iz Grljana.
Vrška čuka, Grljan, Zaječar
Bilo da ste ljubitelj zdrave prirode i vazduha bez aerozagadjenja, bilo da uživate u sportskim aktivnostima za koje ovde postoje brojne mogućnosti, bilo da ste samo na putu ka graničnom prelazu – iskoristite priliku i uživajte u onome što Vrška čuka ima da vam ponudi. Mogućnosti su svakako brojne.

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...