Ovčarsko – kablarska klisura: Spoj prirode i duhovnosti

Ovčarsko – kablarska klisura jedan je od najživopisnijih krajolika Srbije. Njene fizičke lepote plene telesna čula posetilaca, dok srednjevekovne svetinje u njoj podignute ispunjavaju duše vernih.

naslovna-kablar2

Kao da su utkane u strme strane planina Ovčar i Kablar ili pak priobalje Zapadne Morave. Sama reka na ovom 20 kilometara dugom delu svoga toka meandrira, i kao da i sama skreće pažnju na ovu nesvakidašnju lepotu.

Manastiri „Srpske Svete Gore“ kako je narod klisuru nazvao: Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje, Sveta Trojica, Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje i Uspenje vekovima su bili riznice srpske istorije prepune zbirkama ikona, rukopisa, starih štampanih knjiga i sakralnih predmeta.

OvcarKablar-Ovcarsko-kablarska-klisura
Sa druge strane oni su bili prepune košnice pravoslavnog monaštva u kojima se sačuvao nacionalni identitet.

Izvor: dobrocinstvo.rs

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...