Plava špilja – Skrivena magija Jadrana

Autor: Lidija Tošović

Iako mnogi komšijsku Crnu Goru vide ili kao destinaciju za letovalište “ako baš ne možemo nigde drugde” ili pak kao destinaciju za letovalište gde se Srbi osećaju “kao kod kuće”, ona je zapravo mnogo više od toga.

Iako su ulaganja investitora u jadransko primorje prvenstveno orijentisana na gradnju luksuznih hotela, akva-parkova i noćnih klubova, a zakupci plaža iste zatrpavaju beach-barovima, i umesto da čovek može da donese svoj peškir i suncobran i smesti se gde želi, sve je manje mesta gde turisti to zapravo mogu da urade.
Zakupci plaža postave lejzi-begove, baldahine, luksuzne ležaljke i stolove za masažu koji mogu biti dostupni ukoliko iskeširate 10 do 15 eur dnevno.
Nažalost, Crnogorci su se pre svega odlučili za razvoj ovakvog, uistinu, profitabilnijeg turizma, i na obalama, šetalištima i kejovima otvorili brojne kafiće, restorane, hotele i slično. Mali broj posetilaca ove primorske države je upoznat sa istinskim prirodnim vrednostima koje ona poseduje.
Neke od njih su opšte poznate – Skadarsko jezero, Bokokotorski zaliv, planinski venci Lovćen, Durmitor, Bjelasica, dok su neke pomalo zapostavljene – nepravedno, kao što je upravo ova o kojoj danas pišem – Plava špilja. Nikad čuli? Nastavite da čitate!
boka-plava-spilja-petar-brakocevic
Plava špilja je jedna od najatraktivnijih u nizu pećina – grta koje se nalaze na poluostrvu Luštica, smeštena između uvale Zlatna luka i Rta Mokra gora. Udaljena je od Herceg Novog oko 6 nautičkih milja. Visina pećine do krajnje tačke na vrhu tavanice je 9m, dok dubina iznosi 3 – 4m.
Spilja
Ova prirodna tvorevina je jedna od najvećih u nizu pećina na ovom poluostrvu, i nastala je u podnožju litice visoke 30 metara, kao rezultat hiljadugodišnjih udara morskih talasa o porozne stene Luštice.
Špilja ima dva otvora – manji, sa južne strane i veći – visine 3m i širine 15m, koji se nalazi na jugozapadnoj strani. Turistima je omogućeno da na manjim brodovima kroz veći otvor špilje istraže njenu unutrašnjost. Takođe, u pećinu je moguće i doplivati.
Plava-spilja2
Plava špilja se nalazi na 9m iznad površine mora, i do nje dopiru Sunčevi zraci koji se tokom vedrih i toplih dana poigravaju sa vodom unutar pećine, stvarajući neopisive nijanse plave boje, po kojima je pećina i dobila ime.
Plava-spilja1
Očekivano, voda je toplija, bistrija i čistija nego na bilo kojoj plaži na Jadranu, pa predstavlja svojevrsan izazov za kupače, koji ne mogu da odole a da se u njoj ne okupaju. Atrakcija je i za ronioce, vozače kajaka i kanua, a i divna je lokacija za foto-safari.
Plava-spilja3
78471314
Rezonantnost zidina pećine svaki zvuk pretvara u eho, što je retkost sa “običnim” pećinama.
Letujete u Herceg Novom, Tivtu, Kotoru i okolini? Ili ste pak malo dalje ali vam ne predstavlja problem da se zaputite u ovu avanturu? Ne oklevajte, Plava špilja zaista nudi poseban vid uživanja turistima, predivan prizor i osećaj koji se novcem ne može kupiti.
Foto:google.com
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...