Priroda ispod zemlje – Pećine u istočnoj Srbiji

4

Svakom pravom ljubitelju prirode i prirodnih retkosti sigurno nije promaklo da u životu poseti bar jednu pećinu.

Ceremošnja

 

Kako u našoj zemlji ima više ovih geomorfoloških fenomena, koji su pritom prilagođeni za posetioce, pećine polako dobijaju zasluženo mesto među turističkim lokalitetima u Srbiji, a turisti shvataju da i te kako ima šta da se vidi – ispod zemlje.U našoj zemlji, po prisustvu pećina je najčuvenija istočna Srbija, a ovom prilikom vam predstavljamo 3 koje se nalaze upravo tu – Ceremošnja, Ravništarka i Rajkova pećina.
Da podsetimo, pećine su podzemni kraški oblici reljefa koji se pružaju u unutrašnjost krečnjačkih masa u vidu više ili manje nagnutih kanala i hodnika. Pećine nastale u krasu su oblikovane hemijskim i mehaničkim delovanjem vode. Osim u tim stenama pećine nastaju i u naslagama gipsa, soli, magmatskim stenama, konglomeratima, brečama pa čak i ledu. Osnovni delovi pećina su ulaz, kanal i dvorana. Kada govorimo o pećinama u Srbiji, one su mahom nastale u krasu.

Ceremošnja

Ova pećina se nalazi na teritoriji opštine Kučevo, u podnožju Homoljskih planina. Za turističke posete je uređena 1980. godine. Ukupna dužina do sada istraženih pećinskih kanala je 775,5 m, dok je dužina turističke staze 431m. Ime je dobila po istoimenom selu koje se nalazi nedaleko od same pećine. Od 2007. godine, Ceremošnja je zaštićeno prirodno dobro Srbije, tačnije spomenik prirode.
1

 

Najveća atrakcija pećina generalno, pećinski nakit, jeste nešto čime se ova pećina i te kako može pohvaliti. Ovde možemo videti širok dijapazon pećinskog nakita – od stalaktiti i  stalagmiti, preko pećinskih stubova, draperija, do okamenjeni vodopada i galerija. Interesantan je podatak da svi monumentalni oblici nose određene nazive, u zavisnosti od toga na šta morfološki podsećaju.
DSC8463

 

U geološkom pogledu, dominiraju oblici od masivnih stena, a dominantan mineral je kalcit. “Zvezda” ove pećine jeste pećinski stub pod nazivom “Na večnoj straži.”Ova pećina ima i arheološki značaj – u njoj su pronađeni ostaci pećinskog medveda koji je živeo pre oko 100.000 godina.

 

Ravništarka

Pešačkom stazom dužine 14km se može pešice preći put od Ceremošnje do Ravništarske pećine. Ona je dobila naziv po obližnjem selu Ravnište. 2007. godine je uređena za turiste, a iste godine postaje spomenik prirode. Ubraja se u veće pećine Srbije – glavni pećinski kanal dugačak je 501,5.m, dok je ukupna dužina svih pećinskih kanala preko 600 m.

 

pecina_ravniste_sever

 

O vrednostima ove pećine svedoči činjenica da se njome još u XIX veku bavio naš čuveni geograf, Jovan Cvijić, koji je posebno izučavao geomorfologiju i kraške oblike reljefa. Za razliku od Ceremošnje, Ravništarka se sastoji od jedne dvorane, pod nazivom “Crni dvorac.” Od monumentalnih oblika se posebno ističu “Šarac Kraljevića Marka”, “Glavonje” i “Lepa Ravništarka.” Kroz ovu pećinu teče potok Ponorac.

 

DSC8310

 

Rajkova pećina

Nešto dalje, u blizini Majdanpeka, nalazi se i ovaj speleološki dragulj Srbije. Dobila je naziv po poznatom pljačkašu iz ovog kraja, Rajku, koji je pljačkao turske karavane i krio blago u ovoj pećini. Ova pećina je takođe bila predmet Cvijićevih istraživanja još u XIX veku, a za posetioce je otvorena od 1975. godine.

 

m.pek1

 

Sa dužinom istraženih kanala od skoro 3000km, rekorder je što se tiče srpskih pećina. Spajanjem rečnog i suvog kanala dobijena je kružna staza dužine 1410 m, a turisti za sada obilaze delove rečnog i suvog horizonta dužine 633 m. Rajkova pećina je protočna pećina, kroz koju protiče Rajkova reka. Rajkova pećina je bogata nakitom – obiluje figurama od belog kristalnog kalcita i crvenog bigra, a najpoznatnije su „Egipatska boginja“, „Puž“, „Panj sa gljivama“ i druge.

 

pecina-41
pecina-5

 

Ono što posetioci obično prvo primete, jeste osetan pad temperature vazduha pri ulasku u pećinu (8-10°C), i takođe, visoka vlažnost vazduha (100%.) Uz to, neobično glasno žuborenje pećinskih potoka, odsjaj vode u visećim kalcitnim cevčicama iznad naših glava, uski i niski prolazi u pećini su nešto što čini da se osećamo potpuno drugačije nego u regularnim uslovima.
Gotovo je nemoguće oteti se osećaju da će svakog trenutka neki komad pećinskog nakita da se otkine i padne nam na glavu. Nestvarno je koliko neke figure podsećaju na određene predmete ili živa bića po kojima nose naziv. Čini se nemoguće da je sve ovo produkt erozije, odnosno delo majke prirode. Vlada neobično umirujuća harmonija i sklad da se stiče utisak da je sve antropogenog porekla, ali ne dajte se prevariti.
Priroda i ispod topografske površine krije pravo blago – za sve one kojima je turizam više od suvenira, hrane, pića i provoda. Zato, ne dozvolite da neka buduća poseta istočnoj Srbiji prođe bez obilaska bar jedne pećine!
Piše: Lidija Tošović
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...