Simbolika ljubavi i zle kobi raskošnog cveta – kosovski božur, jedinstven u svetu

Za ovaj raskošni cvet zanosnog mirisa vezuju  se brojna verovanja i simbolike. Njegovo poreklo je sa Istoka, u čijim kulturama je predstavljao simbol raskoši i bogatsva zbog svoje crvene boje, jarke i pune života.

Ime mu potiče od kineske reči koja u prevodu znači najlepši. U Kini je zbog toga očito, osim obeležja blagostanja, lepote i časti, jedan od tradicionalnih simbola, zajedno sa svetom šljive.
Putem kulture božur je dospeo i u tradiciju Japana, koji prihvata kineska verovanja, tako da božur počinje da predstavlja simbol dobre sreće i mira, naročito kada je u punom cvatu. U ovim dvema kulturama božur je veoma zastupljen motiv u umetnosti kao i u zanatskim tehnikama.
Kosovski_božuri
U istočnim kulturama iz kojih dolazi božur uvek simboliše ljubav i romantiku, dobru sreću i brak. Najčešće je zastupljen cvet na venčanjima. Tako je prihvaćen i u Evropi i veruje se da je ovde donet još krajem XII veka. Vremenom, božur je postao i simbol čednosti i stidljivosti.
bozur-crveno-dupli-gomolji-slika-39465313
I u srpskoj tradiciji božur ima simboliku ljubavi, naročito u ljubavnoj magiji, kao i plodnosti i zaštite, zbog verovanja da koren božura štiti novorodjenče od uroka. Smatrao se biljkom koja štiti i duh i telo, čuva od negativne energije i odbija kletve.
Veoma se često sadio u vrtovima da bi čuvao dom od zla, privlačio sreću i blagostanje, a njegov koren korišćen kao amajlija i zaštita.
Otkud onda ovom cvetu i zla kob? Ona je karakteristična samo za jednu vrstu – kosovski božur. Prema verovanju, nigde na svetu božur nije tako jarko i intenzivno crven kao na Kosovu.
bozur
Isto predanje kaže da su ovi božuri počeli da niču posle Kosovske bitke koja se odigrala 1389.godine, a da njihova boja potiče od krvlju natopljene zemlje stradalih ratnika. Božur s Kosova koji se vremenom proširio po Srbiji zaista ima vatrenocrvenu boju koja ga izdvaja od svih ostalih.
Postoji još jedno mesto na kome ovaj cvet raste, u Vlaškoj niziji u Rumuniji. Ne bi to bilo ni po čemu zanimljivo da to mesto nije na polju kraj Rovina, istom onom na kom je u boju stradao legendarni Marko Kraljević.
Na taj način ova endemska biljna vrsta povezala je mesto pogibije srpskih srednjevekovnih junaka, opevanih u brojnim narodnim legendama. Ili je to samo puka slučajnost.
Bozuri
Sem Srbije i i ove lokacije u Rumuniji, slični primerci ove endemske vrste postoje još samo na Kipru i jednom mestu u Turskoj. Kod Srba i u srpskoj mitologiji ima posebno mesto i simboliku.
Podseća na stradanje i zlu kob jednog naroda, dok u isto vreme njegova jarkocrvena boja predstavlja život koji buja, novi život koji se radja, borbu koja ne prestaje, veru i nadu u budućnost.
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...