Skriveno blago Srbije: Kanjon reke Tribuće

Tribuća je san mnogih planinara, i takozvanih “kanjoning” zaljubljenika. Tribuću je teško proći, mora se ići koritom reke jer ne postoje staze. Korito reke je levkastog oblika i zaista je naporno, ako ne i rizično, potrebna je posebna oprema.

Izvire ispod planine Torničke Bobije, opština Ljubovoija. Teče kroz stenovit predeo Košalja praveći jedinstven kanjon u Srbiji. Kanjon je na nekim mestima uzak samo 20-tak metara. Ovo je takođe zaštićeni rezervat prirode. Tribuća je stanište beloglavog supa i ostalih retkih ptica, riblji fond u reci je takođe zaštićen. Tribuća završava svoj tok ulivom u reku Trešnjicu.
kanjon_tresnjice1
Poseta kanjonu Tribuće je jako nepristupačna. Geografski gledano… od Drinske magistrale samo 10-tak kilometara do Tribuće. To je varka… do Tribuće je teško doći. Oni koji žive tu prelaze Tribuću svaki dan, to je najbliža staza do centralnog sela Gornja Trešnjica. Oni koji dođu sa strane, šetači, rekereativci, obično odustanu nakon lomatanja uskom stazom kroz kanjon Trešnjice, vrate se a da ne dođu do Tribuće.
reka_tribuca
Najlakši način je da se dođe od Drinske magistrale u selo Gornja Trešnjica, ostavi se vozilo u selu, zatim 4 – 5 kilometara peške do ulive Tribuće u reku Trešnjicu. Drugi način je da se dođe u kanjon Trešnjice kod mesta zvanog Majdan, a zatim peške uskom stazom 3-4 kilometra do Tribuće.
tribuca
Ukoliko ste ljubitelj netaknute prirode, čistog vazduha i u dobroj formi, onda je poseta kanjona Tribuće idalan vid provoda za vas.
reka_tribuca1

Foto: vizijadanas.com

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...