Stolovi – planina divljih konja

1

Nepregledne goleti planine Stolovi nadomak Kraljeva, dom su krdu gorostasnih divljih konja, koji uprkost surovim uslovima decenijama opstaje na ovom području.

Divlji konji su prava retkost u Evropi, a u Srbiji ih ima u blizini Vlasinskog jezera i na Staroj planini, ipak po njihovoj brojnosti jedino se Stolovi sa pravom mogu nazvati – planinom divljih konja.
Na Stolovima živi oko 35 divljih konja, koji su podeljeni u dva krda. Planinari i ostali ljubitelji prirode im bez problema prilaze i hrane. Svi koji ovde dođu mogu ih videti.
Stolovi su pitoma planina sa blagom klimom. Kada se sneg otopli planina se ponovo zabeli od mnogobrojnih narcisa, koji su poput bisera svuda rasuti. Međutim, ono što svima prvo privuče pažnju jesu impresivni konji, koji slobodno gospodare ovom nepreglednim prostranstvom.
stolovi
– Kraljevčani su nedovoljno upoznati sa prirodnim lepotama Stolova, a ovde je prirodna zaista jako lepa i ima puno divljači. Leti konji su podeljeni u krda, dok su zimi svi na okupu. Miroljubive su prirode. Ljudi su ih davno ostavili na planini, i od tada ove životinje same bore za život. Impresivni su, svako ko ih voli ne može ostati ravnodišan – priča Miloš Radević, član Gorske službe spašavanja.
stolovi divlji konji
Nepregledna golet, blizina manastira Žiča i ostalih okolnih mesta uticali su da Stolovi postanu dom konja koje su vlasnici napustili. Vremenom krdo je postajalo brojnije, a procenje se da bi bilo duplo mlađe da nije vukova, koji su im velika pretnja.
Poslednjih godina u Kraljevu je zaživelo udruženje konja, kao želja da se prirodno bogastvo Stolova sačuva za naredna stoleća.

Foto: Miloš Radević | 24sata.rs/Jovana Mirković

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...