Stopića pećina – umetnost prirode

Stopića pećina se nalazi na zapadnoj strani planine Zlatibor, u živopisnom selu Rožanstvu, poznatom po ljubaznim seoskim domaćinima koji se decenijama uspešno bave seoskim turizmom.

st2

Put Užice-Sirogojno prolazi iznad same Stopića pećine, do koje se stiže uzanim putem-stazicom dužine oko 1,5 km, koja se do njenog ulaza spusta kroz šumu, sa uređenog parkinga. Stopića pećina se nalazi samo 19 km od Zlatibora, te je veoma zanimljiva prirodna znamenitost mnogim posetiocima koji tamo provode svoj odmor.

Stopića pećina, koju krase duboke bigrene kade je jedna od najlepših pećina u Srbiji i određena je kao spomenik prirode I kategorije. Dužina Stopića pećine je 1663 metara, od čega je za posetioce uređeno 1615 metara prolaza. Stopića pećina ima veličanstven ulazni otvor sa desne strane reke Prištavice. Stopića pećina se sastoji od dva horizonta – rečnog dela i izvorskog dela, povezanih podzemnim tokom Prištevičkog potoka.

001-20

Ulaz u Stopića pećinu se nalazi na krečnjačkim stenama na visini od 711 metara nadmorske visine. Stopića pećina je sastavljena od pet celina, a ukrašava je izvanredan pećinski nakit u obliku kamenih kaskada i vodopada. U vreme visokog vodostaja, celokupno dno Glavnog prolaza Stopića pećine biva poplavljeno.

Istraživanja Stopića pećine nisu završena, jer je pećina još uvek rečno aktivna. Poseta Stopića pećine je jedinstven doživljaj, a sasvim nezaboravan, kada našim posetiocima priredimo koncert trubača u unutrašnjosti pećine!

Stopica-pecina-1-1317751059
200750_150997998296437_100001587131330_338021_7762184_n

Izvor:panacomp.net

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...