Sve lepote Šumadije – srce joj je Gruža

1

Na samom rubu Šumadije, oivičena Zapadnom Moravom sa juga, Gledićkim planinama i regionom Levač sa istoka, Takovskim krajem i Lepenicom sa severa, a planinom Kotlenik sa zapada, ušuškana je plodna kotlina, neverovatnih prirodnih lepota, poznata pod imenom Gruža.

Zbog svojih geografskih karakteristika regija se često naziva „srce Šumadije“ ili gornja Šumadija. Kraj je opevan u brojnim narodnim pesmama, a najčuvenija je ona o lepoti gružanskih devojaka.
o311098-f2
Gruža je prevashodno poljoprivredni region, zemljište je izuzetno plodno, i obiluje kako oranicama, isto tako i brojnim voćnim zasadima. Glavni privredni potencijal Gruže je poljoprivredna proizvodnja, pre svega voća i povrća.
Zainteresovanim posetiocima Gruža može da ponudi brojne kulturno-istorijske znamenitosti, poput manastira ili ostataka srednjevekovnih utvrdjenja, od kojih su najpoznatiji Borač i Čestin.
1316526616-Knicko-Gruzansko-jezero_1
Svakako, najveću atrakciju predstavlja Gružansko jezero, koje sem svoje praktične strane i hidropotencijala, ima i svoju estetsku. Jedno je od jezera sa najdužom obalom u Srbiji, i odlična prilika za rekreaciju, uživanje u prirodi i svim njenim lepotama. Na njegovim obalama svake godine se u septembru organizuje slikarska kolonija „Gružanska jesen“.
Za ljubitelje dobrog vina na raspolaganju su brojni vinski podrumi, s obzirom da je Gruža izuzetan vinogradarski kraj.
Gruzansko
Centar regije je varošica Knić, a regiju po dužini preseca reka Gruža, po kojoj je i dobila ime. Gruža ima ukupno 58 naselja, ali i pored toga je retko naseljena regija. U naseljima broj stanovnika vremenom sve više opada, jer privreda okolnih gradova pruža raznovrsnije mogućnosti za život.
74714253
29180879
Ipak, za ljubitelje seoske idile i uživanja u lepotama prirode Gruža je svakako pravi izbor, budući da masovnog turizma ovde nema, ali bogata ponuda seoskog turizma u selima Žunje, Borač ili Guberevac ispuniće sva vaša očekivanja i pružiti izuzetan ugodjaj i sinergije sa prirodom, čistom i netaknutom.

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...