Tajna manastirske rakije – lekovitost zlatnih kapi vatrene vodice

Ako je suditi po narodnoj legendi zabeleženoj u priči Sveti Sava i djavo, rakija je nastala kao proizvod ortačkog rada i vinograda.

Pošto je Sveti Sava u nekoliko navrata nadmudrio đavola, s vinogradom su se dogovorili da podele sav plod na zemlji, te da jednom pripadne tečnost a drugom gustiža. Sveti Sava tako dobi najbolje vino a djavolu ostane džibra, te tako izigran uzme kazan i ispeče piće koje ponudi Savi da proba.
Nakon što se Sveti Sava prekrsti i proba rakiju đavo pobeže i od jeda dobaci: „Vala, neka je starom lek, a mladom bes!“
rakija-10
Možda ima naravoučenija u ovoj narodnoj priči, a svakako da kod Srba važi pravilo da se rakija koristi i kao narodni lek. Naši su stari imali običaj da svakog jutra naštinu ispiju čašicu ove vatrene tečnosti, verujući u njeno lekovito dejstvo. Istini za volju, zdravije i duže su živeli. Zlatne kapi ove tečnosti imaju svoje korisno dejstvo ukoliko se koriste u pravim dozama.
Najkvalitetnije kapi „vatrene vodice“ , kako je još poznata, najčešće se mogu probati u manastirima. U čemu je tajna manastirske rakije? Poznato je naime da su manastirska vina naročitog ukusa, da je manastirsko brašno posebnog kvaliteta pa i hleb proizveden njim ima posebnu draž, manastirski sirevi, vino i druge djakonije, čine da se zapitamo u čemu je tajna manastirske trpeze?
Reklo bi se da je to pre svega u zdravom načinu života, tradicionalnom načinu obrade zemlje, bez upotrebe hemikalija i pesticida i pre svega života u skladu s prirodom.
kalenic-proizvodi
Nekada strogo čuvane tajne danas su mnogima postale dostupne, budući da se mnogi manastiri u duhu savremenog doba okreću proizvodnji za tržište i plasiranju svojih proizvoda.
Neke od nadaleko poznatih rakija proizvode se u manastirima Kovilj, u Leliću, manastirima na Kosovu i Metohiji, Dečanima, Pećkoj patrijaršiji, Velikoj Hoči. Posebno se po proizvodnji prirodne rakije pročuo manastir Kalenić, smešten na Gledićkim planinama u srcu Srbije, koji sem jabkovače i šljivovice proizvodi svoju prepoznatljivu „kalenićku nanu“.
rep-decani-mala
Ukoliko se zlatne kapi vatrene vodice ne uklapaju u vaš način života i navike, svakako bi bile dobar prilog prazničnoj trpezi. Probajte da proniknete u njenu tajnu. Možda se ona krije u iskustvu koje se sticalo godinama i prenosilo vekovima. Setimo se priče s početka i naravoučenija: „Neka je starom lek, a mladom bes“. Ukus prirode svakako jeste.

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...