Temnić – tamo gde je Morava bujna, a zemlja plodna i rujna

5

Na najužem delu Šumadije, i kao njena najjužnija tačka, nalazi se regija Temnić.

Mala oblast ušuškana izmedju Velike Morave koja protiče sa njene istočne strane, Zapadne Morave koja je ogradjuje sa juga i obroncima planine Juhor koja se gorostasno pruža od zapada ka severu, zaokružujući ovu oblast u jednu jedinstvenu celinu.

 

11347838_10204569653217429_439671869_o
Centar regije je varošica Varvarin, smeštena na uglu koji čine tokovi Kalenićke reke i Velike Morave, koja nastaje samo par kilometara nizvodno, spajanjem Zapadne i Južne Morave u Sastavcima.
Legenda kaže da naziv oblasti potiče iz vremena kneza Lazara, koji je jašući po padinama Juhora bacio pogled na prostranu i plodnu ravnicu, rekavši na glas: „Bujno i temno!“ Temnić do danas nije promenio tu svoju odliku – zemlja je izuzetno plodna, a kraj veoma pogodan za uzgajanje različitih biljnih kultura. Obala Velike Morave ukrašena je gustim vrbacima i topolama, koje se protežu uz samu reku, prateći njen tok.
11310982_10204569649857345_832479533_n
Moravske aluvijalne ravni su veoma plodne, i zbog toga na njima preovladjujiu livade i plodne oranice. Na njima uspevaju najbolji zasadi paprike i lubenica, po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.
Brdoviti i planinski deo na padinama Juhora, obiluje brojnim prirodnim lepotama, kao u flori tako i u fauni. Obrasle su gustim i bogatim hrastovim i bukovim šumama, koje su stanište divljih svinja, srna, jelena, lisica, fazana… Idealan kraj za sve ljubitelje lova. Pobrdje Juhora pogodno je za uzgajanje vinove loze, a pre svega za uzgajanje jagoda vrhunskog kvaliteta. Čitava oblast poznata je i po uzgajanju voća, a najzastupljenija od svih kultura je šljiva. Poslednjih godina čitav kraj je postao poznat i po cvećarstvu.
10350140_10204569652577413_815059970_o
Temnić je oblast naseljena od davnina, što brojni tragovi istorije dokazuju. Ljudi su u ovom kraju oduvek živeli sa prirodom, a ona ih je veoma bogato nagradila. Plodnom, nepreglednom ravnicom, Moravom koja tiho protiče i predstavlja žilu kucavicu, šumovitim planinskim pejzažem, često i netaknute prirode. Za ljubitelje zdravog načina života i uživanja u prirodi, idealan kutak koji valja posetiti.

Piše: Bojan Tomić

 

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...