Vrelo Bosne – priroda čoveku – čovek prirodi

Jednodnevni izlet iz srca Srema u Sarajevo, posle šestočasovnog puta, počeo je na mestu koje govori da čovek i priroda mogu i treba da idu “ruku pod ruku”. To je prvi utisak kada se kroči na zaštićeno područje Vrela Bosne, nadomak Sarajeva.

vrelobosne2
Tačnije, Vrelo reke Bosne se nalazi u jugozapadnom delu Sarajevskog polja, u podnožju planine Igman. Reka Bosna izvire na nadmorskoj visini od 492 metra, iz nekoliko jakih izvora, a kako je odličnog kvaliteta, koristi se i za sarajevski gradski vodovod.
Ovaj kompleks se prostire na 603 hektara zemljišta, a od centra Sarajeva udaljeno je svega 15 kilometara. Skupština Kantona Sarajevo je 2006.godine donela Zakon kojim je Vrelo Bosne proglašeno Spomenikom prirode. Ulaz u ovo zaštićeno staniše se naplaćuje dve konvertibilne marke, sasvim opravdano, kada vidite koliko je područje održavano, čisto, plemenito.
vrelobosne3
Ono što posetiocu ostavlja najveći utisak je savršen sklad prirode i čovekovog delovanja. Ne može se reći da je priroda netaknuta, ali u ovom slučaju čovek joj je uzvratio istom merom koliko je od nje i dobio. U pitanju je zaštićen kompleks, kultivisan i uređen tako da posetiocu pruži maksimalan doživljaj.
Preko mnoštva potoka prelaze drveni pešački mostići, uređene su pešačke i trim staze, kultivisana flora, a opet nenarušena. Izvorište reke krase prelepa jezera, kojima plivaju ribe, plove labudovi, ostrva su obrasla zelenilom, povezana drvenim mostićima.
Kompleks je uređen, ograđen, postavljene su klupe za sedenje, natkrivena su odmorišta, dečija igrališta, a u centralnom delu u restoranu može se pojesti sveža pastrmka upecana na licu mesta.
vrelobosne1
Netaknuta priroda nesumnjivo je nešto što nas samim postojanjem fascinira, savršenstvom stvaranja, oblikovanja i onim što jednostavno jeste. A znajući da čovek u većini slučajeva to savršenstvo unazadi, Vrelo Bosne je mesto koje zaslužuje pažnju i divljenje uzajmnosti delovanja prirode na čoveka i čoveka na prirodu.

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...