Zakoračite stazama ljubavi i duhovnosti – put kroz Dolinu jorgovana

5

Godina je 1250. Mlada princeza s korenima iz francuske Provanse dolazi na prostor srednjevekovne Srbije. Zemlje koja je tada smeštena na prostor današnjih obasti Raške, zapadne Srbije, Kosova, Metohije, severa Crne Gore i južnog Pomoravlja.

Njen centralni deo bila je dolina Ibra kojom je princeza Jelena trebala da dodje do svog izabranika, kralja Stefana Uroša Nemanjića, s kojim je ugovoren njen brak.
dolina jorgovana
Da bi zadivio svoju buduću nevestu kralj Uroš je izdao zapovest da se čitava dolina kojom će princeza prolaziti zasadi jorgovanima. Uradio je to da bi ukrotio divlju prirodu ovog kraja, oštre i sive litice reke,  i u znak ljubavi prema svojoj izabranici, kako bi je zadivio i podsetio na njen zavičaj.
GradacmanastirSrbija1
Kralj Uroš tada nije imao predstavu koliko će njegovo delo duboko pustiti korene, jer i danas, sedam i po vekova kasnije, dolina jorgovana cveta i impresionira gotovo isto kao i nekada kada je zasadjena. Jelena Anžujska, kako su je zbog svog porekla prozvali, zadivljena prizorom na koji je naišla, najveći deo života je i provela u ovoj oblasti.
29548151
Na samom rubu doline jorgovana, koja se proteže od Kraljeva prema Kosovskoj Mitrovici, ona je kraj mesta Brnjaci na obroncima Mokre gore sagradila svoj dvorac. Iz njega je izvesno vreme vladala, tu je boravila i kada se zamonašila.
U dolini jorgovana sagradila je i svoju zadažbinu, manastir Gradac, prateći tako Nemanjićku tradiciju. Po smrti je proglašena za svetiteljku i sahranjena u svojoj zadužbini, ostajući tako zauvek u dolini za koju je skoro čitav njen život vezan.
pogled-na-dolinu-jorgovana-sa-tvrdjave_1
Dolina jorgovana koja počinje kod Kraljeva i prati dolinu reke Ibra uzvodno sve do Kosovske Mitrovice. Cvetno drveće svojim zanosnim mirisom i prelepim bojama punim života podseća na nekadašnja vremena i vraća u doba procvata srpske srednjevekovne države, kada je njen uspon započeo, baš na tom mestu, čije je srce bila ova dolina.
Na staru slavu podsećaju ostaci srednjevekovnog grada Maglič na koji se prvo nailazi ako krenete prema jugu. Snažno utvrdjenje sa svojih sedam kula štitilo je kao kapija ulaz u Rašku državu Nemanjića.
Ovde se nalaze još neki od bisera srpske srednjevekovne duhovnosti, poput Studenice i Žiče.  Svakako, najveća draž doline je njena netaknuta priroda, zbog nepristupačnosti terena gotovo ista kao i nekad kada je priča započela.
Godina je 1250. Mlada princeza s korenima iz francuske Provanse dolazi na prostor srednjevekovne Srbije. Zemlje koja je tada smeštena na prostor današnjih obasti Raške, zapadne Srbije, Kosova, Metohije, severa Crne Gore i južnog Pomoravlja.
Priča koja traje i danas. Narod je očuvao sećanje na Jelenu Anžujsku, koju crkva proslavlja 12.novembra, i u spomen na nju i njena dela nastavio da sadi jorgovane. Dolina je tako nastavila da živi kroz vekove, a danas predstavlja svojevrsnu turističku i kulturnu atrakciju, gotovo jedinstvenu u svetu.
Tokom 2008.godine pokrenuta je inicijativa da se svake godine dolina obnovi novim zasadima i odmah je naišla na veoma dobro interesovanje. Jeleni Anžujskoj u čast se početkom maja svake godine organizuje svetkovina medjunarodnog karaktera  „Dolina jorgovana“, kada sem Kraljeva potpuno ožive srednjevekovni Maglič i manastir Žiča. U vreme kada su miioni jorgovana u punom cvatu dajući ovom mestu obeležje retke prirodne lepote.
Marina Radovanović - april -1
Bez obzira da li će vas romansirana ljubavna priča i srednjevekovna legenda, ili pak duhovnost koja je ovde veoma prisutna, inspirisati da prošetate Dolinom jorgovana, zasigurno je to da vas priroda neće ostaviti ravnodušnim. Ako to učinite u maju, u vreme kada Dolina oživi u punom cvatu, uživaćete u njoj svim svojim čulima!

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...