POVRATAK NA SELO: Selo između Uvca i Zlatara POKLANJA placeve svima koji žele!

12

Kako piše Pressonline.rs,u mestu Gornjim Goračići, nedaleko od Prijepolja meštani, ovog živopisnog sela, u cilju da spasu selo od nestanka nude besplatne placeve.

U selu Gornji Goračići u vrletima Jadovnika, gde je surova klima, živi tek nekoliko staračkih domaćinstava. U selu dimi iz odžaka svega sedam kuća raštrkanih po planini.


“Pre oko pola veka ovde je bilo skoro 60 kuća, a u svakoj po petoro i više čeljadi, a danas danima niko da prođe seoskim drumom da mu nazoveš „dobar dan“. U Savkovićima, Rakonjcima i Ostojićima je svega po jedna, a u Petrićima i Dumićima su po dve kuće u kojima se živi tokom cele godine. Najteže je kada zaveju snegovi a ovde na 1.300 metara nadmorske visine zima traje i po sedam-osam meseci – priča Vujica Savković za Pressonline.rs.

Kada stasa za đačku torbu mali Ristan moraće da pešači šest kilometara do najbliže škole u Aljinovićima, ukoliko se i ona u međuvremenu ne zatvori jer u okolnim selima skoro da nema dece. Meštani Gornjih Goračića kažu da ovde izlokani seoski putevi vode samo u jednom pravcu.

Osnovna delatnost kao i u svim selima ovog kraja je stočarstvo, a ovde su idelani uslovi za to. Velike su površine pašnjaka i livada koje niko ne obrađuje i koji zarastaju u korov, a koje bi vrednim ljudima mogle da obezbede egzistenciju. Setite se samo koliko košta parče sira u prodavnici!

U pokušaju da ožive ovo napušteno selo meštani su poslednjih godina besplatno podelili tridesetak placeva za vikendice. Zato su im sada leti prve komšije iz Beograda, Vršca, Novog Sada i drugih gradova Srbije.

“Nema lepšeg sela, ali šta vredi kada nam je sve daleko a država i opština ne čine ništa da nam olašaju život u ovom bespuću. Zato smo odlučili da poklanjamo placeve radnim i vrednim ljudima.”, pričaju meštani.

Ako i dalje tragate za svojim parčetom zemljišta i dodirom sa prirodom, znate šta vam je činiti.

Foto: vilovi.info

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...