5 jedinstvenih mesta prirode koja obaraju rekorde Ginisa

Ove godine Ginisova knjiga rekorda slavi 60. rođendan, a u knjizi rekorda našla su se i mnoga mesta širom sveta koja su dovoljno zanimljiva, atkrativna i privlačna.

Ovom prilikom izdvajamo 5 jedinstvenih mesta  koja su dospela u Ginisovu knjigu rekorda:

Najhladnije naseljeno mesto

Selo Oymyakon u Sibiru najhladnije je naseljeno mesto na svetu. Temperature se zimi obično kreću oko -15 stepeni Celzijusa pa sve do -25. Rekordno niska temperatura izmerena je 1933. godine i iznosila je – 32 stepena Celzijusa.
Sibir-Oymyakon-Rusija

Najstariji nacionalni park

Yellowstone u SAD-u je najstariji nacionalni park na svetu. Titulu nacionalnog parka dodelio je 1872. godine tadašnji američki predsednik Ulysses S. Grant.
Yellowstone-nacionalni-park-SAD

Najmanje ostrvo na svetu

Najmanje ostrvo je Bišop Rok, najzapadnijem u arhipelagu Sili. Bišop Rok je, međutim, premali za ispašu bilo koje životinje: tokom oseke ostrvo je dugo samo 46 metara, a široko 16.
Bishop_Rock

Najveći zamak u pećini

Zamak u Sloveniji nalazi se na samom ulazu u pećinu. Prvobitno je izgrađen u 13. veku. Jedinstven i neobično lep zamak omiljena je turistička destinacija.
zamak-Slovenija

Najslanije more na svetu

Raj za neplivače, Mrtvo more važi za najslanije more na svetu. Voda je zbog saliniteta vrlo lekovita. Na dnu leži i glina kojom se maže radi zdravlja. Takođe, Mrtvo more je i jedan od prvih svetskih zdravstvenih centara.
Mrtvo more jordan
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...