Biljka na kojoj raste 40 vrsta voća

Koristeći drevnu tehniku nazvanu “čip kalemljenje”, umetnica i profesor Univerziteta Sirakuza, Sam van Aken pažljivo neguje stabla drveća koja mogu da nose više od 40 različitih vrsta koštunjavog voća, uključujući i breskve, nektarine, kajsije i badema.

Proces stvaranja ovakvih stabala je dug: Traje nekoliko godina, ističe Van Aken, plemke sa pupoljcima raznih sorti se kaleme na baznu granu, koja predstavlja podlogu ovog stabla.
U proleće, “Drvo 40 voćki” cveta roze i ljubičaste cvetove, dok tokom leta, drvo počinje da donosi plodove svih vrsta.
“Deo ideje vezan za drvo od 40 voćaka je i da se zasadi veći broj ovakvih stabala u urbanim sredinama”, rekao je Van Aken govoreći za National Geographic.
Desetine ovih stabala su već sad zasađene širom sveta, što možete pogledati u videu.

Foto: iflscience.com

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...