Čovek i priroda: Top 10 filmova o prirodi koje morate pogledati

3

Ako ste ljubitelj prirode, a istovremeno volite i dobre filmove, onda je ovo članak za vas.

Mnogi od nas su kao deca uživali čitajući knjige i gledajući filmovi o prirodi, njenoj surovosti i ljudskoj snalažljivosti da je ukroti, neretko zamišljajući sebe u takvim situacijama. Neki su porasli, a neki su još uvek deca, pa i dalje uživaju u dozi uzbuđenja kojim nas ovakva dela okupiraju. Zato smo odlučili da se podsetimo i damo predlog za kvalitetan utrošak slobodnog vremena kada nismo u prirodi.

Donosimo, po našem izboru, 10 najzanimljivijih filmova o prirodi! Ukoliko znate još neki kvalitetan film, a mi smo ga propustili, slobodno to podelite sa nama komentaru ovog članka. 🙂

#10 – Son of Rambow (2007)

Foto: jeded.com

Foto: jeded.com

Prvi u nizu! Film posvećen mlađoj populaciji, predstavlja svojevrsnu parodiju na serijal Rambo.

#9 – The Edge (1997)

Foto: flixter.com

Foto: flixter.com

Jedan od dvojice aktera filma je intelektualac – milijarder, a drugi je modni fotograf. Skrivene napetosti među njima izlaze na videlo kad se upuste u očajničku borbu za život nakon pada njihovog aviona u nepristupačnoj divljini Aljaske. Kad ih napadne divlji medved, moraju se udružiti da bi preživeli. The Edge donosi jedinstveno tkanje naporne pustolovine i akcije čovek-priroda, u kombinaciji sa preispitivanjem prirode poverenja, paranoje i jačine ličnosti u takvim uslovima.

#8 – Everest (2015)

Foto: titloteka.com

Foto: titloteka.com

Britansko-američka drama u režiji  Baltazara Kormakura, rađena prema istinitom događaju koji se dogodio 1996. na Mont Everestu. Film govori o usponu ekspedicije na istoimeni vrh, ali njegova suština leži u sposobnosti čoveka da pomera sopstvene granice i osvajajući vrhove osvoji samog sebe. Međutim, to nije uvek dovoljno, jer priroda stvara pravila i postavlja granice, dok svaki sukob sa njenim pravilima može dovesti do propasti. Poruka je jasna, priroda je tu da je razumemo i ne težimo njenim promenama.

#7 – Cast Away (2000)

Foto: rogerebert.wordpress.com

Foto: rogerebert.wordpress.com

Poplarna drama sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi, koji tumači zaposlenika kompanije FedEx koji je nakon avionske nesreće spas pronašao na nenaseljenom ostrvu u Južnom Pacifiku. Film opisuje njegove uspešne pokušaje preživljavanja na ovom ostrvu, koristeći ostatke prtljaga iz palog aviona, kao i kasniji beg sa istog i povratak u civilizaciju.

#6 – Never Cry Wolf (1983)

Foto: auctionanything.com

Foto: auctionanything.com

Američko ostvarenje u režiji Kerol Balarda, koje predstavlja adaptaciju istoimene autobiografske knjige poznatog kanadskog ekologa i prirodnjaka Farleja Movata iz 1963. godine. Čarls Martin Smit igra uvaženog vladinog biologa poslatog u kanadsku divljinu da prouči populaciju irvasa, čiji pad brojnosti, kako se veruje, prouzrokuje povećanje populacije vukova, ali za to ne postoje dokazi, već ih mora pronaći ovaj biolog.

#5 – Wild (2014)

Foto: auctionanything.com

Foto: auctionanything.com

Biografska drama iz 2014. u režiji Žan-Marka Valea snimljena po scenariju Nika Hornbija koji je film realizovao inspirisan memoarima Šeril Strejd. Priča prati tek razvedenu Šeril Strejd koja 1995. godine, uprkos nedostatku planinarskog iskustva, napušta rodnu Minesotu i kreće na put isceljenja i samospoznaje na krajnji zapad zemlje, osvajajući vrhove zapadne obale duž pacifičke trase.

#4 – Alive (1993)

Foto: flixter.com

Foto: flixter.com

Američki film snimljen po istinitom dogoađaju zasnovan na romanu „Preživeli ili Kanibalizam u Andima“ koji detaljno govori o članovima amaterskog ragbi tima koji iznajmljuju avion urugvajske aviokompanije za let prema Santijagu u Čileu da bi odigrali dogovorenu utakmicu.
Negde iznad Anda desila se nesreća, avion se nasukao gotovo četvrtina putnika izgubila je život na mestu. Preživeli pokušavaju da ostanu živi u uslovima surove klime Kordiljera.

#3 – Into the Wild (2007)

Foto: flixter.com

Foto: flixter.com

Film je baziran na knjizi istog naziva, koju je napisao Jon Krakauer po doživljajima Kristofera Makandlesa tokom njegovog putovanja širom Severne Amerike. Glavne uloge igraju Emil Herš kao Kristofer Makandles dok Marša Gej Harden i Vilijam Hert igraju njegove roditelje.

#2 – Kon-Tiki (2012)

Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

Film govori o podvigu Tora Hejerdala, etnografa, antropologa i avanturiste, koji je svojim Kon-Tiki splavom, želeo da potvrdi sopstvenu teoriju da su narodi koji naseljavaju Polineziju došli tu ploveći na drvenim splavovima iz Južne Amerike, što je udaljeno oko 7 hiljada kilometara. Tor je 1947., želeći ovu tvrdnju da potkrepi dokazima, pokušao identičnu stvar u identičnim uslovima, a norveški reditelj Joakim Roning je ovaj zaboravljeni čin ekranizovao 2012. godine, za šta je ostvario nominaciju za filmsku nagradu Oskar 2013. za film van engleskog govornog područja.

#1 – Touching the Void (2003)

Foto: tornapartmedia.com

Foto: tornapartmedia.com

Istinita prica o dvojici planinara i njihovom putovanju na zapadnoj strani Siula Grande u Peruanskim Andima 1985. Zasigurno jedan od najboljih filmova koji obrađuje tematiku avanturizma i prirode, a što dokazuje i njegova ocena na sajtu IMDb. O ovom filmu ne treba mnogo pričati, jednostavno ga treba pogledati.

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...