IZLET U PRIRODI: Ovo su neophodne stvari za uspešan boravak u prirodi

1

Šta je sve neophodno za uspešno planinarenje ili šetnju u prirodi?

Kada je upitanju jednodnevni ili dvodnevni izlet koji uključuje dosta šetanja, ne treba eksperimentisati sa novim cipelama/patikama već se treba osloniti na staru, proverenu obuću. Ukoliko ste namenski kupili novu obuću za šetanje prvo je proverite i “razgazite”u jednoj ili dve kraće šetnje u trajanju od dva-tri sata. Cipela se, za duge i iscrpne šetnje, može koristiti dok ne propušta vodu i dok ne kliza.
Kada kupujete obuću za ovu namenu obratite pažnju da li na đonu piše vibram – to je znak da nećete imati problema sa proklizavanjem na terenu na kom postoji opasnost od toga. Ukoliko možete da birate između duboke i plitke obuće, izaberite duboku da bi ste zaštitili skočne zglobove od uganuća.
grebenplaninarenje
Čarape su ništa manje bitan deo opreme. Veoma je važno da vam se stopala ne znoje. Čarape koje nose oznaku outdoor su pravi izbor. Možete ih naći u prodavnicama sportske opreme. Uvek u rancu imajte rezervni par, za svaki slučaj, jer se uvek može desiti da upadnete u neki potočić ili dublju baru.
Poželjno je nositi dugačke i šitoke pantalone. Dugačke panatlone vas štite od krpelja, koprive ili bodljikavih biljaka. Široke pantalone su praktičnije od uskih jer omogućavaju lakše kretanje i slobodnije pokrete. Izbegavajte pamučne   trenerke jer se za njih lepi čičak i kupina, a vrlo lako se mogu pocepati.
Planinarski-izlet-srednjoškolaca-02
Obucite se slojevito: potkošulja, pamučna majica na kratke rukave, duks, jaknica (zavisi od godišnjeg doba); jer se lakše skinuti ukoliko je pretoplo nego trpeti hladnoću. Izbegavajte belu boju garderobe da se ne biste isprljali, jer svaki iskusan šetač zna da nema ničeg lepšeg no kad umorni legnete na travu da malo odmorite.
U duže šetnje se uvek nosi ranac. Ranac treba planski napuniti samo neophodnim stvarima, a to su: naočare za sunce, najmanje dve litra vode, rezervne čarape, rezervnu majicu, kabanica i kišobran (u slučaju da počne padati kiša najbitnije je ostati suv), mapa i kompas (ukoliko idete na nepoznat teren), maramice, i energetsku hranu (suvo grožđe, lešnik, badem, bananu, malo čokolade, i slično).
Sa sobom uvek nosite plastičnu vrećicu u koju ćete bacati sve otpatke i nositi ih do prve kante za đubre!
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...