Jezero koje se uliva u okean – Farska Ostrva

Sørvagsvatn je najveće jezero na Farskim ostrvima, koje se nalazi na ostrvu Vagar. Prostire se na površini od 3,4 kvadratnih kilometara, više od tri puta veličine drugog najvećeg jezera Fjallavatn, koje takođe leži na ostrvu Vagar.

Slika koju vidite u nastavku je zapravo optička varka. Čini se kao da je jezero znatno veća od okeana. U stvarnosti, jezero je samo 30 metara iznad nivoa mora, ali litica ispred kamere je visoka 100 metara. Položaj kamere i ugao fotografisanja čine da izgleda kao da je jezero na približno istom nivou kao litica.
two-level-lake2[2]
Na ovoj fotografiji stvari su malo jasnije.
two-level-lake3[6]
Samo jezero nije ništa spektakularno, osim što je najveće na Farskim ostrvima. Dužine je preko 6 km.
Na ovim slikama možemo videti jedinstven fenomen da se jezero u vidu vodopada uliva u okean. 
Među meštanima postoji žestoka debata u vezi sa imenom jezera. Stanovnici Sorvagur ponosni na činjenicu da je jezero dobilo ime po njihovom selu. S druge strane, stanovnici Miðvagur žele da imenujete jezero Leitisvatn, jer na njihovoj strani jezera, zemljište uz tok vode se zove Leiti. .
gvtfz
two-level-lake4[2]
two-level-lake5[2]

Foto:amusingplanet.com

 

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...