Jutarnje sunce reguliše metabolizam

Prema najnovijim istraživanjima dokazano je da oni koji su tokom jutra bili više izloženi sunčevim zracima imali su manji indeks telesne mase od ispitanika koji su isti deo dana boravili u hladu. Izloženost jutarnjem svetlu reguliše metabolizam.


Sunčanje ujutru nije samo najzdravije za kožu, već direktno utiče na gubitak kilograma, otkrili su u istraživanju obavljenom na Medicinskom Univerzitetu u Čikagu.

Ispitanici starosti oko 30 godina, nedelju dana su nosili narukvice s posebno dizajniranim senzorima koji su, u periodu od 8 do 12 sati, merili uticaj sunčeve svetlosti na indeks telesne mase. Izloženost jutarnjoj svetlosti jačine 500 luksa, i to veštačke, dovela je do gubitka kilograma, a prirodne sunčeve svetlosti u prepodnevnim satima ima i dva puta više.

Oni koji su tokom jutra bili više izloženi sunčevim zracima imali su manji indeks telesne mase od ispitanika koji su se krili u hladu. Izloženost jutarnjem svetlu reguliše metabolizam i omogućava sagorevanje više masti nego inače, dok sunčanje u popodnevnim satima nema takav efekat.

Sve što vam je potrebno kako biste gubili kilograme uz malo truda, jeste da se dnevno izlažete suncu svega 20 minuta, ali u periodu od 8-11 časova prepodne. Jutarnja gimnastika će ostaviti još delotvornije efekte.

Zbog toga preporučuju da dan započnete na suncu, a ne morate ni da izlazite napolje, možete da se okupate svetlošću i u svom domu.

Izvor:24sata.rs

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...